Friday, April 29, 2011

Gunting Rambut Dan Aku

Emm Riny...whats again?? Ape lagi kontroBASI ko nak wat nie?? Gunting rambut?? Aku??Ha ace cite..ce cite..haha..Em xde r, aku saje jew terkenang kenangan lalu, tibe-tibe rase ok gak kalo wat entri kat blog kan, macam best gak kalo sharing story zaman muda-muda belia..( so what Riny?? da rase tue sangat ke???huhu). Kalo aku teringat peristiwa-peristiwa aku dan gunting rambut nie, gerenti ase nak gelak sesorang r. Macam-macam kes r aku nih,,Uhuk3..^^


Okeh,eberybody. Kalo korang nak taw r, sepanjang idop aku nie, boleh dikire dengan jari r berape kali aku pernah gunting rambut..em,,termasuk jari tangan dan kaki sekali ye..ngeh3..Nie kire gunting rambut yang betol-betol gunting r, kalo gunting rambut depan tue x termasuk dalam list r ek cos mase zaman kanak-kanak dulu selalu gunting rambut depan jew..Kui3....


Siyes, aku memang xpernah gunting rambut after cukur kepala lepas lahir dulu. So i have a very long hair almost twelve years gak r. Memang lepas daripade cukur time baby dulu tue memang aku xpernah gunting-gunting rambut da..Sampai r umor aku 12 tahon. Korang boleh bayang kan x macam mane panjang nyer r rambot aku. Em, panjang nyer lebih kurang nak cecah lutut gak r...huhu^^. Panjang giler-giler kan???


Aku first time gunting rambut pendek time nak masok form one. Nak duduk asrama, rambut kene r pendek, kalo x nanti leceh r, giler ko nak rambut panjang paras lutut dok asrama..alamatnyer aku dok jage rambot je r kat sane xbelajar2..haha..So besok nye tue nak daftar masok asrama, malam before daftar tue, daddy aku pon gunting r rambut aku. Aku steady je, ye r da jemu 12 tahon berambut panjang, da xkesah da, coz teringin gak mrase berambut pendek..hihihi^^..but mak aku pulak yang menangis bile tengok daddy aku kerat rambut aku. Daddy aku kerat lebih kurang paras bahu gitu r. Rambut yang potong tue still ade ag sampai sekarang. Nenek aku suruh simpan, sebab time tue first time potong,mane taw t rindu rambut, demam lak t...haha. Wangi ag taw rambut tue, sampai skunk bau ag, bau sampoo sunsilk limau purut..ngeh3. Sometime aku ade gak r tengok-tengok, tapi sangat jarang r..hihihi^^


After one week dok asrama, aku balik r umah. Wah, time nie da berubah, da x free hair ag, mase skul rendah dulu free hair r, bese r kanak-kanak ag, time g skul pakai r tudung tapi time kuar free hair..huhu..naif tol time tue..So start form one da mule pakai tudung..huhu..Bile da dapat balik rumah tue, daddy aku pon bawak r g kedai gunting, nak repair r kasi kemas sikit ape yang daddy aku gunting one week before.


Wah,eksaited weh..first time gunting rambut kat kedai. Bile da sampai kedai gunting tue, cakap r kat amoi kedai gunting tue suh repair rambut aku, die pon dengan konpident nye gunting r rambut aku..So rambut aku yang da tersedia pendek tue jadi lebih pendek lagi..Aishh....memamg aku pon nangis r, ape ag..xtertahan da aer mate aku nih. On the spot nanges tengok rambut da jadi kontot giler..uwawawa..mak aku pon xtaw nak wat pe da..daddy aku pon cakap kat amoy tue asal gunting sampai pendek ngat. Amoi tue pn macam da cuak2 da, die pon bagi harge half price,,,ngeh3,,dapat half price kot..xsie2 aku nanges..hahaha.jimat duit cikit.^^toink3


After tue memang puas r mak aku pujuk aku, beli sepit rambut itu r, ini r..Macam2 mak aku beli..Xnak kasi aku sedih punye pasal.. Tq mummy..^^


Misha Omar


Mak aku siap pujuk aku kate xpe.rambut pendek cantik, macam misha omar. Time tue area taon 2004. Time tue kan Misha Omar pemes ag, style rambut die pon pendek time tue.


Second time aku gunting rambut plak time Form 2, nak masok Form 3 gitu r. Konon-konon nak gunting rambut r, nak gunting paras bahu gak..Alih-alih, peristiwa same berulang kembali, once again tukang gunting salah potong. Jadi r rambut cam time Form 1 dulu, so nanges ag, ngeks..kuat nanges rupenyer ko ea riny..ngeh3..Time tue geram punye pasal sampai tertinggal spek mate kat kedai tue, terpakse r patah balik n adik aku tolong ambik kan..hehehe..And kali nie dapat harge murah gak..hik3^^


Adam Af2


Time tue aku memang nangis macam xde harapan da rambut nak pnjang balik..kui3. Time tue kat kampong, mak aku plak xikot temanaku gunting rambot, just daddy, adik n cousin aku je teman. Balik2 tue, mak aku pon pujok-pujok r aku, kebetulan cousin aku ade tampal poster Adam Af2 kat pintu almari umah nenek aku, aku pulak time tue memang giler kat adam n time tue memang adam tengah pemes gak..ki3..So mak aku pon kate r, rmbut aku macam rambot adam..Aigoo~~.. dulu macam misha omar, skunk macam adam plak. Rambut macam pic kat atas tue. pandai tol mak aku pujuk aku, tapi xpuas ati ag, still nangis ag.


sofia jane


Pak cik aku pon try2 gak pujok aku time tue, cakap rambut macam sofia jane..pulak dah..Abis sume artis rambut pendek dorang sebut sebab nak pujok aku punye pasal..^^..


Lepas daripada sume peristiwa2 nie, mak aku jadi aware nak bawak aku g gunting rambut even atas permintaan aku sendiri coz takot aku mengamuk lagi..hihi..Jangan risau mummy, i'm grown up now..no more crying..haha,,giler ko riny nak wat perangai cam dak kecik lagi..Time Form 5 aku ase aku kerap gunting rambot, time nie da xde masalah da, cos dapat gunting ikot fesyen kegemaran sendirik..hihi..


Lastly,aku rase sepanjang idop aku, kurang daripade sepuloh kali kot aku gunting rambot, hi3..Sangat sikit kan. Mesti korang sume banyak kali gunting rambot kan?? mesti x terkira kan??


~~rinyluvmania~~


nota_kaku : last gunting rambut 2 tahun yang lepas..^^

Tuesday, April 26, 2011

When Will I Can Conquer That Orange Car?

When will i conquer this orange car? Nie lah antara persoalan yang still lagi berlegar2 di fikiran
aku wat mase skarang nie. Ye r, lesen aku da ade, da nak abis tempoh percubaan da pon, 19hb 5 t abis r tempoh. Hoyeh2, pasni xyah tampal P da kat kete. Tapi masalah nye, aku still xdapat nak rewang2 dengan si 'orange' nie, n aku da lame xdrive nie, rndu giler.!


Tangan aku nie da naek gigil da coz da lame xdrive..uwawawa..Mummy,i want to drive. But ak xley nak watape sebab abang aku yang dok conquer kete nih, so bile time aku nak conquer pon aku xtaw, abang aku gune tok g kerje, sampai la ke petang, kompem2 lah aku xdpt nak gune. To abang aku, please r cuti okeh, aku nak driving2 nie,! Aigoo~~


Tapi a bit bangge r gak kan coz P aku da nak tamat. Bukan senang wea. Tapi alhamdulillah r, coz aku dapat lesen aku dengan jaye nye, with the first go,aku lulus sumenye, mula daripada ujian computer sampai r test jalan raye n dalam litar. So,xyah risau2 nak kene amik ujian semula or anything else,huk3^^



when will dis orange car can be conquered by me?
iskh2..T_



saye rindu nak memandu yaw.^^



nak drive....100000000x!!


~~rinyluvmania~~boring suda dok terperap dalam umah..Nak shopping meyh, aigoo.!

Monday, April 25, 2011

SOALAN CEPUMAS DARIPADA MUMMY SAYA.. Y_Y

Okeh. Aku kali nie aku nak story kat korang sume pasal soalan cepumas yang telah ditanya oleh mak aku. Chewah, aku rase cam artis lak an ade soalan cepumas2 nih. Actually,i hate soalan cepumas a lot r, cos soalan tue hanya mampu di jawab dengan menelan aer liur or sengeh2 manje ataupun gelak sekuat mungkin..Hahaha..Tapi soalan cepumas ni memang menakotkan ek, bukan stakat cepumas r aku rase, cepugangsa, cepuperak, cepuberlian n semua yang seangkatan dengannye r. Soalan cepuput pon ade r wea, aku slalu terdengar bile mak aku pasang radio Sinar.fm dalam kereta,,Hahahaha^^

Alkisahnye bermula begini ye, apabila pulang ke rumah sudah pasti aktiviti yang wajib dilakukan adalah online secara berjemaah atau beramai2 ye di ruang tamu rumah, jadi masing2 akan begitu tekun sekali menelaah secara online atau secara maya. Tengah aku syok2 online mak aku yang da siap online pon beralih tempat dan mule menelaah paper pulak ye..Hahaha. Jadi bermulalah topik perbualan dan bermacam2 lagi story mory yang di lontarkan. Tapi aku still agi setia menelaah di depan lappy smbil mncari info di Facebook, godek2 youtube cari cerita korea and most of thing yang aku cari kt internet adalah bout k-pop..Xkire r variety show ke, movie ke, drama ke or group2 yang aku minat punye mv, or live show dorang. Begitu tekun ye aku menelaah. Kekekeke^^.

Jadi sambil2 tue aku pon online , ye r kan aku da lame x online,da 3 bulan x merasa nikmatnye online,dengan internet yg super duper pantas(of cos r, nme pon wifi kat uma..dush3),,Tapi sometimes my big bro always scolding me because i'm the one who always make the server become slower like mr.snail because of watching video at youtube..haissh,,geram betol..Aku da r jarang balik umah, bagi r aku layan youtube..kekeke..Tapi kadang2 aku wat bodo je..Bia r,aku nak lyn youtube gak. Ade gak sometime aku wat jahat,konon2 xlayan youtube r,padahal aku bukak je sebenarnye, bukan stakat 2,3 tab tapi 4,5 tab teros aku bedal..kui3..Jangan marah bro,i'm just too greedy meyh..=)

So bermulalah alkisah soalan cepumas mak aku, aku online and mak aku belek2 paper.mak aku pon stat tanye aku satu soalan cepumas, mas ke??? mas jugak r kot bagi aku..hahaha..Perbualan nya adelah seperti berikut ;-

Ibu : Angah,sape pakwe angah? Cepat bagitahu ibu...
Aku : (sengeh2 unta) Mane ada..hehehe
Ibu : Cepatlah bagitahu ibu...
Aku: mane ade la..
Ibu: Alah, bagitahu je,cepat..orang mane..
Aku: (=.=..sigh)..ha...ada...pakwe angah kat korea la...hahahaha..

Adesh, ape lah mummy aku tanya soalan camtu, malu saye taw,(uweks3..puke dgn statement sendiri..),,kekeke. Dulu,mase aku baru masok form one, first time duduk asrama kan, bese r and bile balik umah, mak aku pon tanye soalan cepumas soalan cepumas gak, "angah, sape pakwe angah??? Ade brape orang??? "..Aku pon dengan konfiden nye jawab "ade 12 orang r ibu". Giler ko,hambik..dengan penoh konfiden jawab..Hahaha..Tapi aku taw, xkan r mummy aku nak percaye lak an, aku gurau2 je, coz sampai ke sudah, sampai abis form 5 kat skul yang same, xde sorang pakwe pon yang aku sangkot,haish..Takpe,i deserve a better person.(prinsip idop nih)
muahahahaha^^..wink3..

Ermmmm,, tapi kan sebenarnye...skarang nie aku memang ade BF pon. (statement apakah ini???)Haahahaha..ye, memang ade..Betol r..Aku xtipu. Tapi ade 4 orang,kurang sikit r daripade time F1 dulu,ade 12 orang..3x gande yang aku ade skunk..hik3. Tapi aku xtaw nak pilih yang mane satu,sume ensem2, haish fenin nak pilih, so aku hope mummy aku kalo bace post aku nie, boleh r wat pilihan ea ibu,wink3..(sambil kelip2 mate,,alalalala cumeyh nyer aku..'self praise' yea..) lagipon,skarang mak aku pon da maju, da ade blog sendiri gak, and da taw ape alamat blog aku, jadi beliau juge akan slalu singgah kat blog aku nie, so aku harus menjaga tatasusila ketika berbloging yaw! Ayat kene sopan santun, kalo x, t abis r aku, awawwawa..^^..So mummy,if you read dis,please choose one ya..(sesungguhnye aku memang xde keje skali yew cos membuat entry seperti ini~~)..

I have four so you need to choose one..^^kekekeke. So here they are;

1. KIM HYUN JOONG


Hai mak cik!^^


cool x saye mak cik??^^


anneyonghaseyo^^


mak cik nak bunge??^^


saye lah Hyun Joong Cullen^^..toink3


Hitam itu menawan!!^^


Twilight ^^


i am SS501 member
i'm always in the middle because im the leader for sure^^


we are SS501


with ss501 again^^
i'm in the middle..we are cool rite??^^..hemo3

2. KIM KI BUM


I'm serious^^


mak cik,saye lah kibum^^..kwahahaha


Anneyonghaseyo^^


i have Piro2^^


i'm wear black too^^


i am u-kiss member
in the front of cos that is me..^^



U-KISS



3. KIM HEE CHUL


I'm heechul..^^


annyeonghaseyo mak cik^^..kwahahaha


He's beautiful^^


Milky skin kim heechul^^


i'm funny person^^


i am super junior member^^
i'm in the middle..the one who wear glasses


with super junior^^

4. CHOI SIWON



hai,i'm siwon^^


annyeonghaseyo^^


shhhh^^


mak cik, hye^^


i'm super junior member
i'm in the middle^^


i'm always in the middle because i'm the tallest..^^kwahaha



Okeh riny,stop it! Cukop2 r tue..hahaha..^^. Aku memang xde keje, so???kwahahaha.
Mum,please choose, than tell me k which one is the best, i'm too dizzy to choose, can i take them all four??hahaha^^

rinyluvmania-- mum.i'm almost 20, i should have one rite???haahha..Forget it Riny, study first^^

Sunday, April 24, 2011

3 BULAN^^

Kenape??? Ade ape dgn 3 bulan??? hahaha...Aku saje je nak cite kt korang yang aritu aku xbalik umah almost 3 month r. Da pecah rekod peribadi nih..kikiki..kecoh giler aku da 3 bulan xbalik2 umah..Padahal orang laen xbalik umah lebih 3 bulan xkecoh pon..Xde pon nak heboh2 dalam blog..eishh..tolong r riny..ngeh3..

The reason is..aku saje je wat entry nie sebagai mukadimah dulu..Ambil feel dulu..sambil2 nak create cite laen pulak untuk next post..huhuhu..So bile da xbalik umah 3 bulan tue..bile balik rumah, aktiviti bermalas-malasan akan mengambil mase selama 4,5 ari..coz 2 or 3 hari itu adalah sangat tidak mencukupi untuk bermalas-malasan..^^...kalo 1 bulan or 3 bulan juge adalah lebih baik yaw^^..toink3!!

Bile da balik rumah juge,aku akan jadi sedikit tercengang2 (banyak sebenarnye^^) coz dalam tempoh mase nie banyak perubahan yang berlaku. Tidak kira samada di dalam or di luar rumah ye. Kedudukan perabot dalam umah juga telah berubah..Coz aritu mak aku wat kenduri untuk adik aku,so op coz susun atur perabot dalam umah juge kene di ubah..Nanti orang datang umah nak duduk kat mane kalo xkemas elok2 kan..^^..Aku tengok pic dalam fon daddy aku,rupe2 nye siap pasang khemah ag mase kenduri tuh.,Y_Y..jelousy...cos time kenduri tuh aku xbalek..name pon da tige bulan xbalek umah kan..of coz r aku xde time tuh..uhuk3..mak aku wat kenduri tu time cuti sekolah bulan tige..cos time tu adik aku ade kat umah..kenduri doa selamat tok adik aku,sempena result dy yang sukses dalam PMR last year and awal bulan due aritu die daftar ke MRSMF Trolak Perak..Alhamdulillah..at least adik aku dapat masuk MRSM..aku da brape kali apply dulu tapi xde rezeki nak masok..xpe aku pasrah..uwawawa..Y_Y

okeh..stop story pasal adik aku..Nanti aku wat post baru story pasal die jew..Post kali nie story pasal die xley interframe banyak2..nie cerite pasal aku dulu..muahaha...Aku dok umah,as usual r, menjerukkan diri dalam umah..yes!..Aku memang suke terperap dalam umah pon, duduk2 saje2 dalam umah..da sejak azali lagi memeng mcm nie. nak wat camne kan..Kalo mase sekolah rendah dulu, ayah aku slalu marah aku coz suke sangat terperap dalam umah,sampai ayah aku naik risau + rimas tengok aku asyik duduk dalam rumah je..Ayah aku selalu suruh aku g la kua jalan2 bile petang2 tu, naek basikal ke..pusing2 amik angin. tapi aku xkua pon..kadang2 je..sampai kawan2 aku slalu cakap aku jage kulit ke sebab xkua2 umah..aishh,,mane ade,,xde jage2 kulit eh, kaki nie je berat nak melangkah kua..hahhaha..(saye xmalas!!)ngeh3

Bile balik rumah, of cos tugas menjadi bibik sudah tersandang..Jadi mulai esok, aku akan memulakan tugas sebagai bibik kepada mummy aku sepenoh mase yaw..! Adesh,nak wat camne..da memang tugas aku bile cuti panjang bermula,,uhuk3..^^. Pasni nak try cari keje r, malas nak jadi bibik di umah sendiri..hahaha..Ok r,sampai sini lu weh..da overload nie..tadi xde idea sangat,nie da melimpah ruah da nie nampak gaye nye..hohoho..^^

Rinyluvmania--da lame xbalek umah,tengok2 anak jiran sebelah yang dulu still baby ag da pandai jalan..ayoyo^^





Friday, April 22, 2011

OMG~~

Oh god!!! Da due bulan lebih x update blog. Busy kot. X sempat nak hupdate2 blog nih. Blog pon da gersang semacam je aku tengok. Hik3. So aku nak cuci2 blog aku dulu sebelom update story2 bes. Tapi biar aku pikir lu, aku ad cite bes ke nak story kat blog nih??..sigh~~..hahaha.. Ok xpe, new story will be update by tomorrow. Korang tunggu lah ye.!!ngeee^^..Aku nak make over blog dulu, nak mop2 cikit, pastu nak vacuum lagi, kasi berkilat sampai keluar bintang!^^.

p/s:busy sampai entry untuk besday sendiri pon xsempat nak buat..uwaaa!!~~