Friday, April 29, 2011

Gunting Rambut Dan Aku

Emm Riny...whats again?? Ape lagi kontroBASI ko nak wat nie?? Gunting rambut?? Aku??Ha ace cite..ce cite..haha..Em xde r, aku saje jew terkenang kenangan lalu, tibe-tibe rase ok gak kalo wat entri kat blog kan, macam best gak kalo sharing story zaman muda-muda belia..( so what Riny?? da rase tue sangat ke???huhu). Kalo aku teringat peristiwa-peristiwa aku dan gunting rambut nie, gerenti ase nak gelak sesorang r. Macam-macam kes r aku nih,,Uhuk3..^^


Okeh,eberybody. Kalo korang nak taw r, sepanjang idop aku nie, boleh dikire dengan jari r berape kali aku pernah gunting rambut..em,,termasuk jari tangan dan kaki sekali ye..ngeh3..Nie kire gunting rambut yang betol-betol gunting r, kalo gunting rambut depan tue x termasuk dalam list r ek cos mase zaman kanak-kanak dulu selalu gunting rambut depan jew..Kui3....


Siyes, aku memang xpernah gunting rambut after cukur kepala lepas lahir dulu. So i have a very long hair almost twelve years gak r. Memang lepas daripade cukur time baby dulu tue memang aku xpernah gunting-gunting rambut da..Sampai r umor aku 12 tahon. Korang boleh bayang kan x macam mane panjang nyer r rambot aku. Em, panjang nyer lebih kurang nak cecah lutut gak r...huhu^^. Panjang giler-giler kan???


Aku first time gunting rambut pendek time nak masok form one. Nak duduk asrama, rambut kene r pendek, kalo x nanti leceh r, giler ko nak rambut panjang paras lutut dok asrama..alamatnyer aku dok jage rambot je r kat sane xbelajar2..haha..So besok nye tue nak daftar masok asrama, malam before daftar tue, daddy aku pon gunting r rambut aku. Aku steady je, ye r da jemu 12 tahon berambut panjang, da xkesah da, coz teringin gak mrase berambut pendek..hihihi^^..but mak aku pulak yang menangis bile tengok daddy aku kerat rambut aku. Daddy aku kerat lebih kurang paras bahu gitu r. Rambut yang potong tue still ade ag sampai sekarang. Nenek aku suruh simpan, sebab time tue first time potong,mane taw t rindu rambut, demam lak t...haha. Wangi ag taw rambut tue, sampai skunk bau ag, bau sampoo sunsilk limau purut..ngeh3. Sometime aku ade gak r tengok-tengok, tapi sangat jarang r..hihihi^^


After one week dok asrama, aku balik r umah. Wah, time nie da berubah, da x free hair ag, mase skul rendah dulu free hair r, bese r kanak-kanak ag, time g skul pakai r tudung tapi time kuar free hair..huhu..naif tol time tue..So start form one da mule pakai tudung..huhu..Bile da dapat balik rumah tue, daddy aku pon bawak r g kedai gunting, nak repair r kasi kemas sikit ape yang daddy aku gunting one week before.


Wah,eksaited weh..first time gunting rambut kat kedai. Bile da sampai kedai gunting tue, cakap r kat amoi kedai gunting tue suh repair rambut aku, die pon dengan konpident nye gunting r rambut aku..So rambut aku yang da tersedia pendek tue jadi lebih pendek lagi..Aishh....memamg aku pon nangis r, ape ag..xtertahan da aer mate aku nih. On the spot nanges tengok rambut da jadi kontot giler..uwawawa..mak aku pon xtaw nak wat pe da..daddy aku pon cakap kat amoy tue asal gunting sampai pendek ngat. Amoi tue pn macam da cuak2 da, die pon bagi harge half price,,,ngeh3,,dapat half price kot..xsie2 aku nanges..hahaha.jimat duit cikit.^^toink3


After tue memang puas r mak aku pujuk aku, beli sepit rambut itu r, ini r..Macam2 mak aku beli..Xnak kasi aku sedih punye pasal.. Tq mummy..^^


Misha Omar


Mak aku siap pujuk aku kate xpe.rambut pendek cantik, macam misha omar. Time tue area taon 2004. Time tue kan Misha Omar pemes ag, style rambut die pon pendek time tue.


Second time aku gunting rambut plak time Form 2, nak masok Form 3 gitu r. Konon-konon nak gunting rambut r, nak gunting paras bahu gak..Alih-alih, peristiwa same berulang kembali, once again tukang gunting salah potong. Jadi r rambut cam time Form 1 dulu, so nanges ag, ngeks..kuat nanges rupenyer ko ea riny..ngeh3..Time tue geram punye pasal sampai tertinggal spek mate kat kedai tue, terpakse r patah balik n adik aku tolong ambik kan..hehehe..And kali nie dapat harge murah gak..hik3^^


Adam Af2


Time tue aku memang nangis macam xde harapan da rambut nak pnjang balik..kui3. Time tue kat kampong, mak aku plak xikot temanaku gunting rambot, just daddy, adik n cousin aku je teman. Balik2 tue, mak aku pon pujok-pujok r aku, kebetulan cousin aku ade tampal poster Adam Af2 kat pintu almari umah nenek aku, aku pulak time tue memang giler kat adam n time tue memang adam tengah pemes gak..ki3..So mak aku pon kate r, rmbut aku macam rambot adam..Aigoo~~.. dulu macam misha omar, skunk macam adam plak. Rambut macam pic kat atas tue. pandai tol mak aku pujuk aku, tapi xpuas ati ag, still nangis ag.


sofia jane


Pak cik aku pon try2 gak pujok aku time tue, cakap rambut macam sofia jane..pulak dah..Abis sume artis rambut pendek dorang sebut sebab nak pujok aku punye pasal..^^..


Lepas daripada sume peristiwa2 nie, mak aku jadi aware nak bawak aku g gunting rambut even atas permintaan aku sendiri coz takot aku mengamuk lagi..hihi..Jangan risau mummy, i'm grown up now..no more crying..haha,,giler ko riny nak wat perangai cam dak kecik lagi..Time Form 5 aku ase aku kerap gunting rambot, time nie da xde masalah da, cos dapat gunting ikot fesyen kegemaran sendirik..hihi..


Lastly,aku rase sepanjang idop aku, kurang daripade sepuloh kali kot aku gunting rambot, hi3..Sangat sikit kan. Mesti korang sume banyak kali gunting rambot kan?? mesti x terkira kan??


~~rinyluvmania~~


nota_kaku : last gunting rambut 2 tahun yang lepas..^^

No comments:

Post a Comment

Salam..Hai lalink..comment la sikit ^^