Sunday, July 31, 2011

Selamat Menjalani Ibadah Puasa ^^

Setiap petang aku akan berlama-lama di dalam bilik air. Kolah air kecil Berbentuk tiga segi di penjuru bilik air  aku takungkan air separa penuh. Sementara menunggu aku mandi menggunakan shower terlebih dahulu.


Aku lihat kolah kecil itu sudah separa penuh. Jadi aku tutup paip tersebut. Kemudian aku terus melangkah masuk ke dalam kolah tersebut. Sekelip mata badan aku jadi segar!


Perut aku yang tadi nye berkeroncong irama tradisional sudah mula lenyap iramanya sedikit demi sedikit. Tak..aku xminom pon air paip kolah itu. Aku ingat pesan ibu, jangan curi2 minum or makan.


Aku just feeling2 aku berada dalam swimming pool je. Badan aku yang tadi nya lemah menjadi segar bugar serta merta. Sesiapa yang mahu pelawa aku bersilat ketika itu juga suda pasti aku akan terima pelawaannya..


Bila sudah selesai, aku buang air takungan tersebut dan aku tadah semula air yang baru. Konon2 xde apa  yang berlaku. Kemudian aku bersiap2 untuk mengikut bapaku ke kedai untuk mencari juadah berbuka puasa.


Itulah rutin harian aku bila tiba bulan puasa time sekolah2 rendah dulu. Ketika masih di alam kanak2. Time badan masih kecil, comel lagi cute! =p Paling penting masih muat untuk masuk ke dalam kolah tersebut!



puasa


So sampai di sini sahaje ye. Mode puasa suda melanda diri, jadi segala pergerakan telah menjadi slow motion *kick ownself! Jadi untuk semua, SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL- MUBARAK. Semoga ibadah kita berjalan dengan lancar dan dapat menjalaninya dengan lancar pada tahun ini. Semoga kita semua mendapat keredhaan-NYA.


Nota_kaku : Pose, jangan xpose taw! 

Friday, July 29, 2011

Never Say Never

Never Say Never


I love this song. It keeps my spirit up! By read the lyrics it already have such a deep meaning. So this song i specially dedicated to my own self ^^ Go Riny! Go!


See I never thought that I could walk through fire.
I never thought that I could take the burn.
I never had the strength to take it higher,
Until I reached the point of no return.

And there's just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
It's my destiny.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up up up,
And never say never.

I never thought I could feel this power.
I never thought that I could feel this free.
I'm strong enough to climb the highest tower.
And I'm fast enough to run across the sea.

And there's just no turning back,
When your hearts under attack,
Gonna give everything I have,
Cause this is my destiny.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

Here we go!
Guess who?
JSmith and Jb!
I gotcha lil bro.
Justin Bieber Never Say Never lyrics found on http://www.directlyrics.com/justin-bieber-never-say-never-lyrics.html

I can handle him.
Hold up, aight?
I can handle him.

Now he's bigger than me,
Taller than me.
And he's older than me,
And stronger than me.
And his arms a little bit longer than me.
But he ain't on a JB song with me!

I be trying a chill
They be trying to side with the thrill.
No pun intended, was raised by the power of Will.

Like Luke with the force, when push comes to shove.
Like Cobe with the 4th, ice water with blood.

I gotta be the best, and yes
We're the flyest.
Like David and Goliath,
I conquered the giant.
So now I got the world in my hand,
I was born from two stars
So the moon's where I land.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

I will never say never! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And never say never.

Hasil Operasi Ops Pocot!!!!

Sila abaikan kualiti gambar yaw, cos kualitinye boleh dicampak ke longkang belakang uma masing2
Nak pic chantek, tunggu aku miliki dslr..;p


Yeah, akhir nye, Main thing yang aku nak cari mase operasi Ops Pocot aritu membuah kan hasil. Tidak sia2 aku mengerah kan tenaga aku sorang2. Actually hasrat dalam  hati menjalankan operasi membersih bilik hari tue juga adalah untuk mencari ini. My MUET slip. Fuh, lega rasanya cos xsusah untuk mencari nya. Naseb baik r xterselit2 dalam buku2 ke kalo x, mati teman nak mencari nye...=,= So everybody, give big applause to me! 


Nota_kaku : Itu bukan surat cinta yaw even tengok dari jaoh nampak macam surat chenta~~

Operasi Ops Pocot ^V^

Assalamualaikum. Apa khabar sume? Sihat? Okeh sile muntah sekarang, konon2 feeling2 ayu *muntah! Ops pocot! Terlupe laks nak gtaw, i jalankan operasi besar besaran taw semalam. Ala2 clearance sale r gitu.Tapi nie bukan operasi kat shoping complex yaw, cos bukan setakat shoping, nak window shopping juge xmampu. =,= *uhuks3


Cos dalam diri ini walaupun terselit perasaan cuak nak masok U tapi diri ini terkadang alert jua dengan keadaan semasa, jadi perlu melaksanakan sesi memunggah barang2 keperluan sedikit demi sedikit. Jadi semalam tibe2 perasaan berkobar2 nak operasi membersih kan bilik, jadi terus buat kerja 10 in 1..bukan lagi 3in1 yaw! 


Kemas bilik, punggah2 buku2 lama, baju2 kurung nak kena rewash balik.hehehe.. Ye r kan, da berzaman xpakai, kena basoh semula. Even baju2 tue sume masih harum semerbak! toink3. Jadi sebagai habuan nye ye hidung juga seakan2 mahu tercabut kerana asyik bersin je sepanjang hari.! Satu kotak tisu juga menjadi peneman yang setia ^^ *so bahgie.......................



KurunganBaju Kurung *not for sale=p


 So ini lah antara hasil operasi Ops Pocot yang dijalankan, baju kurung dua tiga timbun yang bakal mengembara di dalam mesin basuh! ^^ Have a safe journey ea nanti wahai baju2 ku..


Ikan Bawal  Tudung Bawalku^^ *not for sale


 Antara hasil2 operasi Ops Pocot juga, tudung2 bawal yang telah di anak tirikan oleh tuan nya yang comel. Bakal dibasuh, tetapi of cos bukan di dalam mesin basoh. Ini kerana kadang2 kita juga perlu melakukan exercises tangan juga bagi mengelakkan daripada dibebelkan oleh ibu tecinta kerana menjahanamkan pearl batu2 pada tudung tersebut


Shawl2 milikku *not for sale too=p


Yeah, aku da jumpa suspek!!!! Suspek apakah?? Suspek yang menyebabkan ikan2 bawalku di anak tirikan..isk2..cian dowang=p. Timbunan shawl2 ini lah yang menyebabkan bawal2 dipinggirkan, mian^^ Tapi yang ni xyah basuh, suda wangi bau downy..^V^


Nota_kaku : Erk, macam lenguh2 tangan la...=,=




Thursday, July 28, 2011

Jeruk itu semakin lama ianya semakin lazat XD

Okeh now everybody, sila telan aer liur masing2 sekarang^^
Yummy lak aku tengok jeruk dalam balang nih XD


By the way, aku bukan nak promote jeruk yaw, aku just letak sebagai gambar hiasan bersesuaian dengan tajok entry kali ini. Tiada langsung kaitan samada aku nak jual jerukkah?^^ Aku masih belom ade perancangan nak buka kedai runcit, hypermarket or whatsoever. Nanti kalo tibe2 rase tringin nak bukak kedai an, op cos aku akan jual this type of jeruk okeh.^V^


Actually, ini satu kisah, but bukan cerita dongeng dahulu kala ye..*dizzy=,= okeh stop it now riny, dont ever nak mgarut malam2 bute nih! haishh.. Emm, sebenar nye story nie related pasal diri aku larr, cos ramai sangat yang dah bertanyakan aku pasal permasalahan ini.


Actually, aku nie memang suka terperap dalam rumah la. Nak wat  camne. A lot of people keep asking me why xpernah nampak aku keluar rumah? Xboring ke? Jage kulit eh? Haish..macam artis la pulak rase *blink2. Actually, memang sejak azali perangai 'menjeruk an diri' sudah tersemat di dalam diri ini. Jadi it just something normal too me.


Until now too~~~~~ many people  keep asking me this kind of question. But, amik dari sudut positif la yer, something yang kite da biase buat tu of cos doesnt a big problem pada diri kite an. Macam orang laen gak, why asik kua umah je? Of cos dowang akan jawab itu something yang dowang suke wat and da biase wat. So the same goes to me^^


Tapi bila orang asyik tanya je, sometimes aku terpikir gak, hebat r aku, boley dok terperap dalam uma without keluar. Kalo kua pon just g buang sampah, jemor kaen and angkat kaen, and bila di jumlah an mase nye xsampai 30 minit pon~~  So balance


So,anybody nak masok an nme aku dalam rekod2 ape2 ke??? Buku rekod kesihatan pon jadi  r kalo xdapat masok Guiness world book of record=p. Actually sometimes aku kua gak, dengan family r selalu nye, kalo kua dengan kawan2 xyah kira gune jari pon xpe.Boleh sebut teros guna mulot, baru 2 kali sepanjang lima bulan bertapa kat umah nie g kua dengan bestie2.


Well, i got some reason too why i not going out from my house^^. So check it out sume2..

  1.  I xreti bawak motor nak g rewang2. Xkan nak drive kot, cos nanti kalo i drive i xnak g dekat2, i nk g KL.=p
  2. I xde geng nak kua jalan2 T_T
  3. No money no talk yaw! Duduk diam2 kat umah suda *tearing eyes



Sebelom tamat sila cuci mate tengok pic budak cun hot prettyngadess nie ;p


Nota_kaku : Pribahasa hari ini ialah 'Alah Bisa Tegal Biasa' T^T

My Biggest Phobia

My biggest phobia is ___________________________________________________. Ye tolong  isi tempat kosong ye anak2. Jangan tinggal kan kosong je. Jawab  je ape2 yang patot. *feeling2 jd cikgu ;p


Actually i wanna tell everyone about my biggest phobia. My biggest phobia is being far away from my family. Yeah, such a scary thing being apart from my family. I really do hate it, as much it is U_U.


Not more than one month from now, once again, i have to seperated with my family. This time it a bit far away compare than before. Hurm, many thing keep flying around my mind. Worry, yeah! Its the main thing in on my head now.=,=


Its seem hard for me at first, but i know i will slowly adapted with the new life there. Hoping that i didnt get culture shock! =p Really hope that!

Nota_kaku : mum..dad..uwaaaa..Y_Y

Wednesday, July 27, 2011

2 Different Tears ^^

2 DIfferent Tears from myWonder Girls group


Okeh, story apakah lagi kali ini? Actually cerite ini suda agak hot basi yaw! Da due minggu baru lah nak pos, ermm,,camtu lah selalu ko Riny oii. 


Erm,,ade story nak share dengan korang nih! At last, i'll continue my study at university. Alhamdulillah, thank God. After melalui pelbagai onak dan durian duri, akhirnye tercapai jugak hasrat melangkah ke U.


Fuh, lega rase nye. Aku taw keputusan nie about two weeks ago, i'll continue study in civil engineering. Hope, my ambition to become an engineer will come true. Plase pray for me yaw everybody! *muahh, kasi adiah ciom lu =p


Erm, ade story kot semase di ari keputusan tue. Story apakah? Hot kah? Haha, actually, lepas je taw result tue, terus aku nanges2 beria2 gtaw mak ak. Nanges macam nak rak kot. Mak aku kate cam nak roboh umah. hahaha. 


Mak aku pon xtaw nak pastikan samada aku nanges sebab xnak pergi u yang aku dapat or aku happy sbab dapat masok u. Care aku nanges tue ade due kemungkinan,hua3. Bile da lame2 tue ase cam malu r lak sebab nanges gitu. Malu sendiri aku,  hahaha *menyesal =,=


Actually, i can feel the two different tears. Yeah, no doubt. Menangis  sedih and menangis gumbira itu sangat lain ye.^^ Menangis gembira itu terselit satu rasa kepuasan di situ. Seresly weh, cube tanye orang yang pernah mengalami nyer. Terase segala penat lelah terbang bersama aer mata. ^V^


Okeh lah, aku xde idea nak cite ape lagi.Well sejak bila aku pandai xde idea nie? Selalu idea mencurah ke ladang gndum kot.* vomitted into the bucket..lol


Anyway, sume2 doakan yang terbaok tok aku ye. Aku nak yang the best, wish me luck ebery bodi ;p

Tuesday, July 12, 2011

Anda pon cubelah jugak!! XP

Pyong!! Ppyong!! Anda pon cubelah jugak! Ha..korang penah dengar tak ayat nie?? ha..ce teka..ce teka??? ayat sape? Kalo korang tak tau aku suggest kat korang rajin2 lah tengok iklan kat tv. Kui3=p Aku malas nak gtaw..hihihi *evil inside


Nie nak story pasal kisah basi lagi lemau nih. Pasal aku da berjaya buat kek sendiri!! Yeah...clap2x..^^ Tapi gambar kek da xde eh, xsempat nak snap cos aritue da selamat masuk tuperware then bawak g umah makcik aku..^^. Tapi kalo korang nak taw macam mane rupe kek tue korang bayang kan je rupe kek secret recipe..haaa...camtu la rupe kek ak =p *vomitted into the bucket..lol


Actually, aku xberani gak nak baking kek sendiri cos before this just tolong2 mummy aku je, then setelah juta2 kali tolong, mummy aku suruh aku baked sendiri. At first aku x berani gak cos bakar2 nie bukan bidang aku, aku xberani nak amik risiko.


Kalau masak2 aku xkesah, aku berani je even benda tue aku xpernah masak tapi kerisauan tue pada tahap minima lah, Because pada aku, masak jus simple thing to do bagi aku, aku just tengok orang buat then aku da boleh masak sendiri. Korang campak2 je ape benda yang korang berkenan di ati kat dalam kuali then jadi r masakan korang tue. Simple kan..^^


Maybe sebab bidang masak memasak memang da sebati dengan diri aku, so tahap konpident tue setinggi gunung everest r lebih kurang=p. Bab2 baking kek nie memang aku kurang konpident r, nak bakar kek bukan masok dalam periok or kuali, kene masok dalam oven, timing lak kena betol. Silap2 kek rentong dalam oven, tue la kerisauan terbesar aku.


First timer lagi la, cube bayang kan kalo kek tue rentong, rugi ma....^^. Tapi at last aku berjaya gak even sometimes ade gak r panggil mak aku mintak kepastian, tapi most of the thing done by me alone.! So, kire berjaya la kek yang aku buat tu! Lepas nie, if mummy aku mintak buat kek, aku sure da boleh buat sorang2. God willing..=))




So ney leader aku pesan kat kite sume...Hwaiting!!! ^V^

Monday, July 11, 2011

Sometimes 0.o

Sometimes, I can be a very sensitive person
I always hurt about what othrs says

Sometimes, I can be a very cool person
Do not care what others says

Sometimes I can be too positive

Sometimes I can be too negative

Sometimes I can be too fierce

Sometimes I can be too patient

Sometimes I can control my anger

Sometimes my head feel ease

Sometimes I feel so depressed

Sometimes I feel I always surround by many people

Sometimes I feel lonely

Sometimes I like to being alone

Sometimes I need someone to shared story

Sometimes I feel burden of myself

Sometimes I can be too strong
But sometimes my heart fragile

Sometimes, I easily to get hurt when others saying bad about me
I always keep it in my heart
Its hard for me to throw it away
I dont know why but thats the true me.

Sometimes...sometimes..sometimes

I hope 'everytime' I can face everything in my life with a strong and open heart.
I hope I'll being positive what ever it is

~~the true me~~




Tuesday, July 5, 2011

Nickname

Annyeong..!!Ppyong!! Ppyong!! *bow..... Too many nickname, is it okay or not?? Meh sini meh nak wat survey sikit, toink3^V^


Sabtu lepas, aku g kenduri kawen dua pupu ak, so mase kat sane ramai la saudara mara yang datang. Actually ade some2 tu yang aku kenal n ade yang xkenal. Maybe yang aku xbape kenal tue saudara mare ayah dua pupu aku kot.


So mase kat sane, aku just duduk dengan anak maklong aku, kak ika yang mane aku just panggil dia kakak je. Tue pon after tolong mummy aku angkut lauk tok meja pengantin..fuhh! Xpe2, ringan tulang cikit, well aku memang rajin pon kan??hua2


So bila lepak dengan kazen aku kat dalam umah, suddenly kakak cakap nak g toilet, so aku duduk la sorang2 kat 2nd ruang tamu. Layan tv kat astro tapi ampehh, cite x menarik jiwa raga tol..=,=. Da la boring giless babas wehh!


Then time tengah dok sorang2 tue family pakcik aku datang serbu ruang tamu. Haishh, abes aku kena temu ramah, nak lari memang mimpi larh aku. Da kena kepung, xkan nak blah camtu je. Xsopan la plak, he2 yelah kaw Riny, muntah sekarang gak!!^^


Tapi yang menjadi masalah nye aku pon xtaw nak explain kan aku anak siapa cucu siapa cos banyak sangat nickname mummy aku n makcik aku. Aku sndiri susa nak explain. hihi. Seresly, masalah nie sukar diungkap kan dengan kata2.=p


Then kalo xboleh nak ungkap kan dengan kate2, kita guna isyarat tangan je, so maen tunjuk2 je lah. hehehe. Nak wat camne kan, standard la. Da la dorang ingat kakak tue betol2 kakak aku, so puas pulak nak explain kakak tue anak siape. Yela, maklong aku pon banyak nick name gak.


Memang masak lah aku. Tapi bila fikir2 standard la kan orang dulu2 banyak nickname even nickname tue jaoh menyimpang daripada name sebenar. Mummy aku, maklong aku sume ade banyak nickname. Aku pon kadang2 xtaw nak pilih mane satu kalo orang tanye aku anak sape, kang aku sebut nickname yang nie, owang xkenal, yang tue xkenal gak.. aigooo~~ So the solution is...Sign language..hahahaha^^V


Tapi banyak nickname nie ade pros n cons die gak taw..So korang2 check dis out. Aku guna kan koleksi2 nickname aku eh..*cehh Riny padahal kaw pon banyak nickname...puii!!


A*G*H----> nie just tok family je k, and saudara mare juge!


NA**----->nie untuk family sahaja especially adik aku. Now my little kazen used to call me using this nickname too.

N**I------>nie nickname time kecik2, n zaman skul rendah


RINY----->this name is official yaw! hua2, since skull menengah everybody call me Riny.


Oppss name terpakse di sensored yaw. Ini adalah kerana untuk mengelak daripada anonymous2 yang saje2 nak wat2 aku tertanya2. Just hate it yaw. So my friend or relative je tahu ape huruf2 di sebalik bintang2 tersebut ye.=)


So nanti kalo ade someone yang panggil aku using one of those nickname i will easily categorize them whether they r my relatives or my old friend from primary or secondry school. Awesome rite??? huaa2 *vomit


Nota_kaku : da lame xgune nickname Baby Iriny..=p

Same things come again =p

Annyeong!!! pyong!! pyong!!! Alololo..ngadess aku nak wat2 comell *self-slapped..haha


Actually, nak bagi info pasal benda yang same macam entry before this, about blood types and personalities. This one comes out a little bit more details. I'm just so eager to sharing this. Hope korang enjoy k.


But this one aku guna kaedah Ctrl + C dengan Ctrl + V so paham2 je la.. ^V^ In english pulak tu, no biggie at all kot cos it is just simple english, senang je nak paham..hihihi. Aku xmampu lagi nak hire translator tok diri aku, tunggu la aku jadi billionair t, aku akan pertimbangkan eh..haha=p *bow




Blood Type A : Kind, Careful, Perfectionist


People with blood type A are usually serious, patient, and perfectionists. They like to plan things out in detail before pursuing their goals. They’re very cautious and stubborn, and others perceive their desire to make everything perfect as obsessive and uptight. Type As are also very timid and indecisive in awkward situations. They’re sensitive and sentimental, often forgetting reality and getting lost in dreams.

Best traits: conservative, introverted, patient, punctual, perfectionists

Worst traits: obsessive, stubborn, self-conscious, uptight, cautious


B Blood Type : Bright, Attractive, Frank


People with blood type B are known to be passionate and creative, yet sometimes they get caught up in their own world and end up seeing self-centered to others. If they find something they’re interested in, they’ll forget everything else. On the other hand, they also get bored easily.

Best traits: creative, individualistic, passionate

Worst traits: irresponsible, self-centered, vain


O Blood Type : Social, Active, Curious


People with blood type O are kind and place great emphasis on peace. They have bright personalities and a talent to lead others. Passion and honesty are among their greatest traits. Type Os make friends easily wherever they go and have great social skills. While they are curious about many thing, they get bored just as easily. To others, they seem like cool and controlled, but they also make big mistakes because of their careless characteristics.

Best traits: ambitious, athletic, confident

World straits: arrogant, vain, careless


AB Blood Type : Talented, Calm, Rational


People with blood type AB are hard to categorize because they have both A and B characteristics in them. They are both introverted and extroverted, and they are often viewed as having multiple personalities because they shift from one personality to another. While they enjoy hanging with friends, they need time alone to think to themselves. Sometime they think something too deep and overthink thoughts. They seem very unforgiving as they are precise and tough to themselves and those around them. At the same time, people with blood type AB are very sensitive and very cautious. Koreans usually categorize people with AB as either a genius or an idiot.

Best traits: cool, controlled, empathetic

Worst traits: aloof, unforgiving


While looking to your blood type to make sense of your personality may seem like a far-fetched idea, sometimes you just can’t deny how accurately they characterize you. Plus, it’s all for fun and games!