Thursday, August 18, 2011

Kasut Krak..krak....

Halluuu~~~ da krem la jari2 aku, rase macam lame je x hupdate belog nih.^^ So now, mari kite bersame2 bace hasil coretan jari jemari yang kontot ini..hua3..Bukan entry yang kontot, jari gue yang kontot..lol


Last week, balik ke kampung halaman tecinta. Jumpe la dak kecik comel lote nie, same r macam kakak sepupu dia yang sorang nih, comel, kiut, miut, jelita and so on~~ kekeke^^. Sape dak tue??? Sape lagi kalo bukan adikku bukan adikku..Si budak banyak cakap nih..


 Wafa tiesya izz, posing No1, kalah akuh, haishhh tergugat tol..!


Mase balik kampung tue, si kecik nie da ciap beli kasut rayer. Sampai2 uma nenek aku terus nak tunjuk kasut rayer dia. Biase la, kanak2 eksaited meyh nak raye. Same la macam kite kanak2 dulu, selagi belom raye selagi tue la kaki nie dok gataii nk try kasot. Belum raye lagi kasut da abis lunyai dulu, hihok^^


Dik Tiesya beli high heel, ala2 wedges gitu, Perghhh..kecik2 lagi da pandai nak pakai high heel *aku kecik2 dulu gitu gak ;p So dengan penuh teruja nya, dia pon try la wedges dia tue, we olls yang len ney suruh r dia jalan keliling ruang umah nenek aku tue. 


Then, dia pon jalan r, ala2 model atas runaway gitue. Terpeleot2 kaki dia jalan gune wedges tue, lawak tol. Tapi comell je kitorng tengok even terpeleot pon. Kalo aku yang da tua bangka ney terpeleot mau orang dalam umah tue gelak 7hari 7malam x henti2..kwahhaha


 Nie la wedges yang Dik Tiesya beli. Sebijik lak aku jumpe kat Google, cume kaler je len. Comel an??? XD


Bila tengok Dik Tisha beli wedges tue, teringat lak peristiwa time aku kanak2 dulu. Sebab geram tengok mummy aku pakai high heel jadi terus request kat my mum nak high heel gak. Bese r, kanak2 kan, pantang r nampak high heel orang besar. Abis jadi mangse, even kaki xmuat pon, tetap gak bawak pusing2 keliling rumah, konon2 feeling orang besar la tuh ^^ 


Time nak high heel tue, aku pon cakap la kat mummy aku, " Ibu, nak kasut krak..krak.." "Bila nak beli kasut krak..krak?? Sebab ape aku panggil kasut krak..krak??? Ye la, kan bila mak kita jalan pakai high heel, mesti bunyi dia krakk..krakkk...nak2 pulak jalan atas simen, bunyi dia tuh! wushhh!! Terbaeklah!! Toink3 ;p


Kasut krak..krak.., selagi xbeli selagi tue la aku request kasut krak..krak kat parent aku. Lawak pulak rase bile ingat balik zaman kanak2. Hik3. So, parent aku pon beli la untuk aku high heel kanak2, even xde la high mane, tapi rase teruja giler larh time tue, da la x high, bunyi pon xdela krak2 mane, tapi xpe, hentak2 sikit kaki time jalan atas simen umah tue, kuat la bunyi krak2 tu kedengaran, hihok^^


Jadi, bermula la kehidupan yang penuh keterujaan bila udah memiliki high heel sendiri. Pantang la kua umah kejap je, xnak da pandang selipar, high heel jugak yang nampak depan mate, haha..


Lebih kurang macam nie la my first high heel time kecik2 dulu. Kaler itam, i still remember taw! XD


Nota_kaku : Masih memerlukan high heel sehingga kini. Xcukup tinggi! ;p

Sunday, August 14, 2011

Terlebey Sudaa..^^

Merenung jauh pengalaman arini, kekeke XD


Okeh, hari ni terlebey feeling plak. Tibe2 terase macam kat perantauan cos kena bukak pose sorang2. Uwaaa...Tibe2 terngiang-ngiang lagu dendang perantau time bukak pose tadi ..kwahahaha ;p


Betul wess, bukak pose sorang2 itu adalah sangat memeritkan okeh cos makan sorang2 sambil tengok tv. Nak2 pulak channel ampeh ade siaran bes nye. Makan la aku sorang2 pandang dinding dapur. Rase macam dinding tue dok sengih2 cam kerang busuk tengok aku makan sorang.


Ye, memang terlebih feeling sebab dengan dinding pon nak terasa ati. Haishh!! Makan la lauk "pasang siap" kat umah nie. Just masuk dalam periuk then aku just panas kan. Ye, duduk sorang memang rase xde semangat nak buat kerja apatah lagi memasak. Jadi amik keputusan mengadap lappy buat ape yang patut *sepatut nye ko g mengaji Rny!! ^^ ngeee


Ye, tiba2 terasa macam ade kat perantauan sangat2, bukan merantau ke kota tue tapi ke luar negara. Sebab duduk sorang2 je, time kat kolej dulu pon xpernah bukak pose sorang taw. Mesti ade geng nak 'melantak' same2. Baru lah paham feeling orang2 yang duduk luar negara  tue. 


Okeh lepas nie aku boleh posing tok buat salam perantauan then boleh terus pos untuk masuk dalam paper. Then, ibu abah aku msti bangge tengok anak dia yang comel nih dalam surat khabar sambil berlinang air mate *okeh stop it now Riny, ko da mengarut too much..hikhok^^


Owh, lupe nak gitaw, sebab ape aku bukak pose sorang2. Sebab parent aku kena anta adik aku balik hostel. Adik sepupu aku pon ade sekolah tempat yang same dengan adik aku kt MRSMF so dia tumpang parent aku nak balik hostel same2. Jadi aku terpaksa mengalah, mengundur kan diri. 


Sebab atas pengalaman lalu, Myvi itue bukan lah sebuah mpv yang boleh menampung empat orang penumpang sekaligus di tempat duduk belakang nya ya. Nak2 pulak badan masing2 sudah kembang 2,3 mangkuk jadi suasana di tempat duduk belakang suda same seperti ikan sardin tin cap ayam. 


So, as a solution, aku mengundur diri meskipon hati agak kurang rela..awww!! Maka, terjadilah peristiwa berbuka seorang diri, di rumah sendiri, di hari ke14 bulan ramadhan. *uhuk3.....uwaaaaa ='(


Nota_kaku : Memang terfeeling lebey arini

Friday, August 12, 2011

Ape Kaler Tema Rayer Tahun Ni??

Berikut merupakan kaler tema yang pernah di pakai pemily aku sepanjang sepuluh tahun raye yang terkebelakang..betol ke apeyang aku cakap nih? whatever lah, korang check itout je eh..toink3^^

  • 2000 : Merah / pink
  • 2001 : Hijau
  • 2002 : Biru
  • 2003 : Hijau
  • 2004 : Purple
  • 2005 : Kuning
  • 2006 : Coklat
  • 2007 : Purple
  • 2008 : Pink
  • 2009 : Gold
  • 2010 : Orange
  • 2011 : ???????????


Tahun nie xde idea r korang, ce bagi sugesstion, ce bagi?? Banyak je aku rase kaler yang xpernah buat lagi tapi xterkeluar kat kepala nie, tolong r korang, i'm begging all op u..kwahaha ;p Nanti aku bagi upah makan kueh rayer time raye nanti, okeh?


Orange, 2010 theme colour ^^


Nota_kaku : Penat weh aku nak putar balik ingatan 10 tahun lepas, giless aku camnih =,=

Thursday, August 11, 2011

Shawl = Selendang ^^

Ppyong!!! Weh, lame giler aku x update blog. Even baru 5 hari x update tapi aku rase macam lame sangat xupdate taw*konon2 rajin sangat larh update blog before this..aiiiyarkk!!~~


Nak story sikit la. Semalam aku ikot Daddy aku pergi Mentakab. Daddy aku ade something nak settle kan kat sane then aku pon amik kesempatan r ikot teros. Tapi ambil kesempatan nie tiada kena mengena nak bodek bapak aku ke ape ke okeh, even aku sorang je yang ikot pasti xkan dapat nye nak makan sedap2 or special2 sebab tengah bulan pose. Jangan Harap! ^^


Ambil kesempatan nak bukak akaun bank je kat sane. Bukak akaun bank muamalat. Then bila da setle bukak akaun tue, ikot dad aku g pejabat pos, adehal dad aku nak setle kan. Aku pon duduk r sorang2 tengok gelagat orang ramai. Hihi. Best gak kan tengok gelagat manusia nih.


Destinasi seterusnya ialah cimb bank. Dad aku tanye nak ikot dia or nak g mane2 sebab maybe lame gak nak settle urusan kat bank tu. Op cos aku nak g mane2, hihi. Then aku pon cakap nak pergi kat satu kedai tudung nih. Ye r cuci2 mate, pastu mane yang berkenan boley sambar ;p


Sampai2 kat kedai terus aku tuju kat bahagian shawl2 nie. Op cos r aku an shawl mania, kekeke^^. Tengah dok sibuk2 pusing-pusing usha2 shawl, tibe2 masuk 2 orang guys nie. Kecoh2 masuk kedai tuh. Aku dengar dorang sebut2 shawl2.


Aku pon ape lagi, pasang telinga r, muahaha. aku terpaksa pasang telinga okeh. Coz dowang dok bising2 depan aku gak. Dua orang guys nie tanye akak yang kerja kat situ..lebih kurang camni r --->


Guys : kak, ade shawl x.?
Akak : yang nie ke? *sambil tunjuk kat bahagian shawl2
Guys : Xtaw r, ala shawl la..yang lilit2 tue
Akak: Selendang r macam patung tue pakai *sambil tunjuk pulak  patung yang pakai shawl
Guys : Xtaw r, dia kate shawl, *sambil kua kan fon tunjuk pic kat akak tuh. *aku agak dia tunjuk pic awek dia r pe ag an...erk..ade berbaur cemburu ke pada ayat aku tuh??hahaha


Then, akak tue terpaksa la kua kan satu shawl belit atas kepala dia semata2 nak tunjuk contoh kat guys itu bahawa shawl and selendang itu adalah benda yang same ye. Shawl itu dalam bahase omputessnye..atoi~~
After da tengok akak tue baru a dorang puas hati and then suruh akak tue pilih kan shawl tok bagi kat awek dia.


Walaupun dia x mention nak beli tok awek dia tapi aku and orang keliling paham sangat r. Tengok care pon da taw an. Konon2 malu2 unta. Uwekss!!** lagipon xkan beli untuk kakak or adik kot, baik sangat^^ *sebab abang and adik aku xpernah pon nak beli kan shawl tok aku..hua3 *aku ambik contoh terdekat yaw.ngeeeee=p. And aku rasa kalo belikan untuk adik or kakak mesti dia xkan malu2 punye r. Kompem!


Tapikan, jeles gak r. Mesti awek dia happy kan pakwe dia belikan shawl tok dia. Even pakwe dia main ambik je shawl pattern ape pon *ak ase agk kureng r style shawl yang pakwe dia beli semalam tue ^_~ tapi mesti awek dia rase teruja giler kan. mesti  awek dia rase pakwe dia r yang paling sweet.! Kalo aku jadi awek tue  pon aku teruja giler. Eishh..bile la nak ade pakwe nie, nak gak dapat adiah shawl *tearing eyes. 




Nie r hasil yang aku sambar semalam, 2 helai inner kaler coklat pekat and cair then sehelai selendang. Aku gune duit sendiri okeh. Xde pakwe nak tolong support aku, da la jalan sorang2 beli shawl plak kena bayar sendiri ;p Even aku tengah xde duit aku tetap membawa pulang buah tangan untuk diri sendiri, kekeke^^


Nota_kaku : Alamak, aku rase macam da terguna duit yang dad aku bagi untuk settlekan hal2 masuk U larh..aiyaaa ~~

Saturday, August 6, 2011

Al- Fatihah

Al-Fatihah buat bapa saudara tercinta Buhari bin Mat Yasin yang telah pergi menghadap ilahi pada 06/08/2003. Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan di tempatkan dalam kalangan orang beriman. Amin.


Masih teringat lagi kenangan bersama arwah bapa saudara yang aku panggil 'Pak Bob' ini. Aku merupakan anak saudara yang paling rapat dengan arwah. Arwah Pak Bob sentiasa sabar melayan  karenah aku ketika masih kecil. Pelbagai perkara dilakukan bersama Pak Bob, daripada naik motor pusing2 keliling kampung, makan aiskrim sehinggalah meminta pertolongan Pak Bob untuk mewarna. Rindu nya pada arwah Pak Bob :'(


Arwah Pak Bob merupakan seorang yang kreatif, nak dijadikan cerita, ketika sekolah rendah, sekolah menganjurkan pertandingan mewarna. Jadi para pelajar boleh bawak balik r kertas bergambar untuk diwarna kan sepanjang cuti sekolah. Jadi after cuti kena hantar penyertaan tu. Aku punya lah eksaited sampai bawak balik kampung.


Ye la an, amik kesempatan la, ape lagi. hihihi. Aku ingat lagi, hasil nye sangat r cantik selepas mendapat sentuhan pak Bob, dalam ati berkobar2 rase nak anta kat cikgu,hihi. Siap tambah2 lagi lukisan tambahan kat ruang2 kosong, moge2 dapat tempat pertama la. hehehe *pikiran zaman kanak2, biase ler ^^


Tapi tue semua tinggal kenangan je, arwah Pak Bob merupakan seorang yang sangat funny, aku taw, semua orang menyenangi nye, aku juga selalu ketawa kalo Pak Bob buat lawak spontann nye. Mungkin disebabkan arwah tinggal bersama nenek jadi hubungan aku dengan arwah agak rapat. Setiap kali pulang ke kampung, time tu la akan mintak Pak bob bawak jalan2 la, tengok orang men bola la, makan aiskrim la.


Mase tahun 2003 mase tue aku darjah 6, Arwah Pak Bob mula jatuh sakit. Badan arwah menjadi kurus, sukar untuk makan. Even aku masih kecil time tue, aku dapat rase kesayuan nya. Pak Bob tetap nampak gembira tapi aku taw disebalik itu arwah menderita dengan penyakit nya.


5/8/03
Last day before arwah pergi, arwah terlantar di hospital Raub kerana ketika itu arwah berada kat rumah ibu saudara aku kat Raub, jadi bila arwah bertambah sakit, arwah di hantar ke hospital Raub. Pada malam tersebut, aku dan keluarga datang melawat arwah. Apa yang buat aku sayu ialah time tue arwah suda agak tenat. Arwah x mampu lagi mengingati nama saudara mara. Bila ditanya nama ayah aku, arwah sebut nama pakngah aku, bila ditanya nama ibu aku, arwah sebut nama maklang aku. Tapi yang paling wat aku touching, bila ditanya sape aku, arwah sebut nama aku. Arwah cuma ingat nama aku, tue buat aku terharu. :(


6/8/03
Tepat pukul 6.08 minit petang, Pak Bob pergi meninggal kan kami buat selama lamanya. Sedih xterkata. Aku yang paling banyak menangis dibandingkan dengan sepupu laen, mungkin disebabkan aku rapat dengan arwah.


:: Pak Bob, i miss u. Please rest in peace. Bile bulan puase nie, teringat pulak kat arwah, selalu layan kitrang maen bunga api pastu arwah akan nyanyi2 lagu 'esok hari raya". Arini dagenap 8 tahun arwah pergi, cepat betul masa berlalu.........Al-Fatihah


Friday, August 5, 2011

Thursday, August 4, 2011

To-do-list

  • Medical Check up**
  • ptprn/jpa***
  • Rewash laundary ;)*
  • fill up offer form***



Wednesday, August 3, 2011

I Heart Sejarah Lebih la....XD

Hai sume...pose x arini?? Pose jangan xpose taw, toink3^^. Erm, bulan pose nie xbanyak keje nak buat. Tengahari xyah masak da! Hoye!!! I love it ;p  So sementara nak buat benda laen update blog r kejap..ngeee.


Korang ingat x aku pernah buat opreasi Ops Pocot before this kan? So da bace lom? Wajib bace taw...muahahha^^ So nakcite sikit la dalam sibuk2 punggah barang macam orang nak pindah umah tue, aku jumpa satu fail nih. Jom kita usha jom!


Fail apakah ini???

Gilerr arh, xboley blah tol aku. Cover gambar princess disney, uwekkss!! Betapa xmatured nye dulu2 an. Biasa r time muda2 lagi, kalo sekarang still pakai fail cover gambar nih memang aku super childish r..=,= Berbalik kepada topik asal fail apakah ini??? Yang pasti bukan fail mahkamah or whatsoever yea...


Yellow Pages First pages

Bukak je bahagian kulit aku nampak ade index nie. Jom kite zoom sikit lagi..yeah....
.
.
.
.


Lorh fail sejarah rupe nyer. Giler aku sayang fail nie like crazy mase dulu kot. I heart sejarah lebih r. Mase sekolah menegah dulu minat subjek sejarah sangat2. Nie fail aku mase form 4&5 dulu. Cun lagi, ishh nak simpan r, ..ngeh3..Bagi adk aku ley gak, hui3 *sight...


selak page seteros nye


Selak lagi


Dan lagi


Lagi n lagi ^^


Cube korang tengok nota2 tue. Best kan? Cikgu aku baik sangat bagi nota kat anak murid dy, siap tolang buat kan nota ringkas yang ade kotak2 tue so mudah bagi kitorang nak compare kan isi2 penting. Cikgu just buat ape yang patot je then kitorang cari sendiri isi penting, *hamboi2 sume nak cikgu buat..banyak cantik! haha. Sebab2 nota macam ni la buat aku jadi lagi semangat belajar sejarah, toink3.


Ye r kan, masok Form 4 sume da laen, subjek sejarah banyak kena hafal2 kan. Xmacam mase lower form dulu, bulat2 je then hitamkan kertas jawapan. Siap! Masok Form four memang kalo ko bulat2 je suffer r ko, haha. Aku nie memang fanatik dengan subjek nih, mase dulu2 ade gak r pasang cite2 nak jadi sejarawan an, xpon ahli arkeologi ke..best gak, tapi xde rezki  nak wat camne. Rezki more to bidang sains even aku xde r pakar mane..ngehehe^^




Bile selak2 lagi jumpe r kertas2 periksa and kuiz2 dulu. Cikgu aku rajin buat pop kuiz and teka silang kate. After habis belajar sesuatu topik cikgu akan uji kitorang guna silang kate nie. Salah satu, satu cubit! Ha, ambk ko kalo sepuluh salah, sepuluh kali la kena cubit. Memang maska. Aku jarang kena cubit, sebab betol banyak ;p Kalo kena cubit pon aku rela sebab aku heart sejarah so much larh!^^/


Da tiga tahun tinggal kan alam sekolah, rindu betol! Cikgu sekarang pon da tukar skul, last year cikgu add fb aku, then aku anta mesej kat cikgu cube tengok pe cikgu balas??hehehe. 





Hihi, tengok la betapa cubitan cikgu menjadi senjata ketika beliau ajar sejarah. hihihi^^ Rindu cikgu sangat2 la. Nak belajar sejarah lagi la rasenye cikgu.hihihi XD



Zoom sikit markah silang kata yang aku dapat *muke bangge giler nih


Nota_kaku : Teringat kenangan Cikgu sejarah aku nie nak bagi aku minom air serai wangi cos first time beliau masok mengajar kelas aku time f4 dia tengok aku la student yang berwajah paling serius. If orang laen gelak2 aku xgelak pon, fuh..But after along time i change already. hihi..kan cikgu kan...^^




Monday, August 1, 2011

"THEY" Complete Up My Life!

1 AUGUST.. Erm, kalo time sekolah dulu we all sambut arini as Friendship day. Time tu la everyone akan wish each other. Siap ade present request lagi. Tapi selalu nye we all xkan send request  kan kawan2 tapi kat secret admire masing2..*ish3..=,= Coz time tue je la peluang yang ade kan..lalala~~


So, sempena hari ini, aku nak share dengan korang, mereka2 yang hadir dalam idop aku and aku xkan lupa sampai bile2. Even, lepas nie kitorang sume akan membawa haluan masing2 and da terpisah daripada each other aku xkan lupa sampai bila2. Kawan2 lain ramai tapi mereka2 nie yang melekat dalam hati aku.


MySA^^
Since Form 2 lagi kitorang rapat and hope this frenship will last forever even kite semua makin jaoh from each other kan...Y_Y


 Aku sayang korang ketat2 weh!


 Syikin
My Partner! Rindu kamu like crazy! Many thing done together, a lot of memory we create at hostel together! Really rindu meyh!


 Eina
The most ayuss!!!


 Biela
Miss garang??O.o


 Ayeen
My bestie since tadika lagi, lebih kurang 15 tahun sampai sekarang xbpisah but after this have to being part with each other! uhuk3


 Mimie
My duet partner! lol


Kami Cool Ajer!!
About Three years being together even fik move on 1st. We being  havoc together, crazy together and i enjoy a lot with 'em.


 We allz
Yeah, kita gilerr bersama!! Even kite kenal in a short period tapi korang sume memang daebak! Aku sayang korang weaa!!!


 Hajar
My Girl! Yeah, we spend a lot time together. Doing a lot time together and melekat with each other almost 3 years! I will miss ya! *tearing eyes


 Tasha
My Hot Friend! Sangat cantik!!



 Fik
The rich of sense of humur frens!


PRECIOUS
Mereka bukan ahli grup aku but i'm kinda close to them! They come to me when i need , when i need to doing something. Only 1 thing i can say  its hard to forget this four gurl! I know them in four different ways! But they leave a mark on my heart!



 Majdah
Teman study aku time F5, sangat best! Cos aku akan jadi super rajin when studying with her.! 


 Nada
I heart this gurl, we being close since F5. A lot of thing i done with her! We sharing a lot of thing, problem, and so many else.!


 Lina *eina sorry i really dont have ur single pic
I adore this little gurl! So kind! We known each other about one year, but it seems like she know a lot about me. She can read my water face. She always know when i have a probs and she always realize when i'm in sorrow! Aku belajar cakap u and i melalui diz gurl la. Rindu nak borak dengan u ina!


 Yati
I become close with this gurl is about 3 weeks before our program end! Even it was a short period but we make a lot of thing together! She talks a lot and really make my days!


BONUS pic! XD





















Nota_kaku : Some of the picture aku kidnap kat Fb korang2 *mianhaeyo.... Aku jus ade pic korang time muda2 je. Almaklum la ade  yang da lame xjumpe an. Nanti aku letak pic korang time muda2 korang marah aku lak ;p