Friday, November 25, 2011

Its hard but keep believe..Everything happen for a reason, ALLAH love u more!





Its happen to help you for being matured


It help you to know that ALLAH always know the best thing for u

Its help you to change to a better person

Its help you to accept the facts

Its help you to learn something

Its happen to know whether you strong enough to face it

Sometimes the thing happen just a best thing for you

Its a wisdom for you

But why theres always sometimes you can accept the facts?

You cant accept the changes?

But its only happen when you take from the negative side

But if you look from a positive side its really a good thing for you

It give you 100 times better things actually

And sometimes you really can accept it but your ownself  make it hard to accept, you freeze your own heart

You always thinking bad

You always thing you’re right

But you better change your mind

God knows better

He does know what the best for you

He wanna make you the best CALIPH in this world

Thats why He do something for you

And the most important thing is He really LOVE you!!

And now you must realize that and trying to adapt with the changing things

So keep smiling, do not easy to feel down! Dont too easy to give up!

Message to my ownself and also to all of you out there^__^




Tuesday, November 22, 2011

The question that i can never answer from the past, now and forever maybe ^__^

" Memang ade keturunan cina ke?" (i never can answer this question..really)


"Parent orang cina ea?" (ayat wajib bila pergi tempat baru)


"Nenek cina ea? Or datuk orang cina? (other than ayat wajib bila kat tempat baru)


"Nama awak ape? Eh, la...awak orang melayu ke?" (kat klinik UPSR time skull rendah..zaman jahiliyah..free hair lagi, so orang pelik tengok ak duduk kat surau)


"Kate semua rumate malay, nie ade chinese" (asking my friend and pointing at me =,=')


"Eh, awak xley rayer..sebab awak kan orang cina" (call me pepagi raye sebab nak bagi tau ak xley raye sebab muke cam cina.. Y_Y okeh nanges lagi)


"Eh, anak cina mane sesat nie, pegi balik umah awak ..pergi..pergi" (cos mase kecik2 dulu kan ade GongXi raye, pagi2 raye aku pakai cheongsam, mampus kene halau dengan sepupu2 ak. Tacink gilerr time tuh! T_T)


"Kalau Riny, xkire la, bila orang buat lawak ke, orang tengah seres ke, dia still tido gak" (refer to my eyes)


"Hi...GongXi Fa Chai" (tengah sonok men beskal dengan sepupu kat kampung time raye cine, tibe budak2 x dikenali lalu tepi aku cakap camnih =.=)


Ini lah antare dialog-dialog yang sering diaju or diasak kepada aku *pftttt, bajet artis la kan nak kene 'asak' dengan dengan soklan2 camni =,=


And seresly jugak, aku xpernah ade jawapan untuk soalan2 nie. Since kecik lagi orang selalu tanye aku ade darah cine ke? And setiap kali tu jugak la aku akan tanye mak aku whether family aku ade darah cina or x. And setiap kali tu jugak la mak aku xde jawapan yang pasti sebab ikot kan memang xde darah cina pon. Tapi xtaw la pulak kalau nenek moyang dulu2 ade kan.. Xpasti pulak.


Bukan setakat tanye mak or ayah aku. Siap tanye nenek aku lagi tuh. Tapi still x menemukan jawapan yang pasti. Tapi bila da  besar orang just tanye whether aku ade keturunan cina or x je la, sebab i'm wearing hijab. But it become more worst when it comes to my dad n my brothers. Ayah aku pernah cite yang ade Chinese datang pejabat dia then dengan konpident nye cakap cina dengan ayah aku. Memang idok la kan ayah aku nak jawab. But ayah aku cakap kalo ayah aku pandai cakap cina da lame ayah aku jawab.


Adik aku pon same jugak, ade sorang pakcik chinese nie dengan konpident cakap cine dengan adik aku. Adik aku pon tercengang je la, then pakcik tu cakap owh malay ka?? Aigoo~~ Abang aku lak, sebab mate sepet kot, sebab tu orang cakap macam cina.


Soalan-soalan camni memang wajib orang tanye kat aku kot. Aku xpernah terlepas daripada kena tanya soalan macam nie. Aku kadang2 serba salah bila orang tanye ak soklan camni *err, macam wat salah besar lak* sebab aku memang xde mix cina pon. Memang xde. Betul. Appearance je la kot, mate kecik sepet, warne kulit tu je r  kot. Huhu ;p


Peace! Sebab tu aku xsuke senyom lebar2 sebab my eyes started
to dissapear when i smiling. Ngehehe^^
And sebab tu jugak la orang suke tanye ade keturunan cina ke x. Aigoo~~


And disebabkan sume ni,  my grandma suggest me to learn mandarin. She says, "Senang2 cite, awak belajar jelah bahase cina". I had a deep thought of it. And yes, here i choose to learn mandarin rather than other international language! And i really enjoy it! Lepas nie bole r  skeaping  speaking cina an.. Hahahha :P
Ni Hao?


Enjoy learning Zhong Wen!
Really nice subject^__^ Pppyong!!


Thats all for and thank for reading this another one annoying entry. XieXie ni! :D


Nota_kaku: Ade gak orang cakap muke aku macam jepun n korea. Tapi tang korea tu wat ak senyom lebar tuh.*perasan lebih je aku nih, padahal non hadoooo...XD puihhhh





Tuesday, November 15, 2011

The Spagethi With Lov !!

Got nothing to do at home. So i decide to cook! Yeah I am a Queen of Cook! Coz I love too cook and I love to eat too~_~ *dats why badan macam kena pam nihT_T Since aku da penah survey resepi kat blog orang pasal this type of spagethi aku terus buat bookmark resepi tuh okeh. Dengan perasaan semangat yang berkobar-kobar nak masak kat umah time cuti midsem nie. I choose to cook Cream Cheese Spagethi since I'm addicted with pizza hut Carbonara Spagethi recently^^


Then, when I'm going outing, aku borong all the bahan2 needed! Okeh, macam korang lihat kat bahan nie, just a few bahan needed yet so expensive! Woh..aku blaja lagi, xmampu aku taw! nak buat selalu memang idok la ye spagethi nie. Beli bahan je da meheyy bebenor o_O nasib baek buat kat umah, so abah will pay all the bahan2 needed *selamat duit aku*


Bahan2 yang diperlukan^^


I am a Cheese Crazier! trololol



I buy two type of cheese. One is the serbuk one and the other one is the butter like cheese^^ It no need to use both actually just choose either one. But as i mention earlier, as I'm a cheese maniac so i use both!^_^ ngehehe. Then, we need spagethi *name pon nak masak spagethi kan, xkan nak gune bihun kot..<Self-slapped>* Then, we need mushroom and the susu cair. Perghh nak introduce bahan2 bagai kan, konon feeling macam chef  leteww! *actually, aku  kalo masuk master chef kompem aku boley jadi juara taw;p*


The cheese for sure are used to make the kuah for the spagethi! We must make it pekat like krim okeh! Like the picture below!


 The Cheese Cream that almost done! Look yummy rite?
So sila telan aer liur masing sekarang XD


Yeah!  Its done^^ U can see the mushroom there! 
Super yummy larh wa cakap sama u ollz!


The taste of the kuah is a bit like the cheese for the cheezy wedges in KFC! But this colour of  this kuah is not sepekat the cheezy wedges punye kuah. It is really nice until i keep ratah2 the kuah all the time :D *no..i'm not puji diri sendiri XD*


Done! Cheese Cream Spagethi! XD



For a better view! And in hope u're drooling while looking at this!


So how?? nak rase spagethi home-made by me?? Sila datang umah aku raye taon depan okeh^^ 


BUT!!!


Unfortunately, something happen! How unlucky me...gosh!! *sight* When I give to mum and dad, they didnt like the cheese at all! Then I realize, aku sepatot nye sedia kan two type of kuah. I need the prego one maybe! They didnt like  the milk taste in the cheese. Aigoo~~ and my big mistake is also i cook the cheese spagethi when theres no my little bro at home! So, hanya aku seorang 'Hantu Cheese' yang tinggal kat rumah. My dad said, 'if bagi yayang of cos dy nak! For sure dad! Both op us love cheese like crazy XD Then, I have to cook twice la pulekks dat day! Kena masak nasik tok parent akuh..T_T wuwuwu. Kalo x xyah masak da. Makan  bagesthi  spagethi je ari tuh.




So, how come i nak abis kan spagethi sebanyak ini sorang2?? If give to my big bro pon kompem dia tolak because he hate milk, I know that. For me, I think theres no milk taste at all actually. So, as i cant finish the spagethi alone, i'll tell to myself that i have to make sure i finish all the cream cheese! I dont want to waste it! So, i keep eat it *i actually ratah2 jew* so supa dupa yummy okeh! No doubt! :D


Then, terfikir, if makan dengan wedges or  nugget mesti lagi sedap. Tapi takot la plak nak cakap kat ayah aku an suruh belikan. Sebab tiba2 teringat kat mi spagethi yang xabis tuh. Nanti kena bebel, ngehehehe ;p Tehn, i got an idea! pppyong!!! Aku buat benda kat bawah nie.....



 Jeng!!!Jeng!!!Jeng!! CEKODOK!!!
what a nice solution, bwahaha ;D


 For a better look! See, look nice rite??


Actually, solusi aku nie memang bernas larh! Kombinasi yang agak ideal! Not bad la makan cekodok cicah cheese nih! *Lepas nie ramai pulak la macik2 nak ikot idea aku nie...wat sos cheese* XD 


Okeh,, jemput makan sume^^ Nyum3


Muke bahagia si tukang masak..err nope! Chef actually :P


NOta_kaku: 11/11/11 nice date ^_^