Tuesday, November 22, 2011

The question that i can never answer from the past, now and forever maybe ^__^

" Memang ade keturunan cina ke?" (i never can answer this question..really)


"Parent orang cina ea?" (ayat wajib bila pergi tempat baru)


"Nenek cina ea? Or datuk orang cina? (other than ayat wajib bila kat tempat baru)


"Nama awak ape? Eh, la...awak orang melayu ke?" (kat klinik UPSR time skull rendah..zaman jahiliyah..free hair lagi, so orang pelik tengok ak duduk kat surau)


"Kate semua rumate malay, nie ade chinese" (asking my friend and pointing at me =,=')


"Eh, awak xley rayer..sebab awak kan orang cina" (call me pepagi raye sebab nak bagi tau ak xley raye sebab muke cam cina.. Y_Y okeh nanges lagi)


"Eh, anak cina mane sesat nie, pegi balik umah awak ..pergi..pergi" (cos mase kecik2 dulu kan ade GongXi raye, pagi2 raye aku pakai cheongsam, mampus kene halau dengan sepupu2 ak. Tacink gilerr time tuh! T_T)


"Kalau Riny, xkire la, bila orang buat lawak ke, orang tengah seres ke, dia still tido gak" (refer to my eyes)


"Hi...GongXi Fa Chai" (tengah sonok men beskal dengan sepupu kat kampung time raye cine, tibe budak2 x dikenali lalu tepi aku cakap camnih =.=)


Ini lah antare dialog-dialog yang sering diaju or diasak kepada aku *pftttt, bajet artis la kan nak kene 'asak' dengan dengan soklan2 camni =,=


And seresly jugak, aku xpernah ade jawapan untuk soalan2 nie. Since kecik lagi orang selalu tanye aku ade darah cine ke? And setiap kali tu jugak la aku akan tanye mak aku whether family aku ade darah cina or x. And setiap kali tu jugak la mak aku xde jawapan yang pasti sebab ikot kan memang xde darah cina pon. Tapi xtaw la pulak kalau nenek moyang dulu2 ade kan.. Xpasti pulak.


Bukan setakat tanye mak or ayah aku. Siap tanye nenek aku lagi tuh. Tapi still x menemukan jawapan yang pasti. Tapi bila da  besar orang just tanye whether aku ade keturunan cina or x je la, sebab i'm wearing hijab. But it become more worst when it comes to my dad n my brothers. Ayah aku pernah cite yang ade Chinese datang pejabat dia then dengan konpident nye cakap cina dengan ayah aku. Memang idok la kan ayah aku nak jawab. But ayah aku cakap kalo ayah aku pandai cakap cina da lame ayah aku jawab.


Adik aku pon same jugak, ade sorang pakcik chinese nie dengan konpident cakap cine dengan adik aku. Adik aku pon tercengang je la, then pakcik tu cakap owh malay ka?? Aigoo~~ Abang aku lak, sebab mate sepet kot, sebab tu orang cakap macam cina.


Soalan-soalan camni memang wajib orang tanye kat aku kot. Aku xpernah terlepas daripada kena tanya soalan macam nie. Aku kadang2 serba salah bila orang tanye ak soklan camni *err, macam wat salah besar lak* sebab aku memang xde mix cina pon. Memang xde. Betul. Appearance je la kot, mate kecik sepet, warne kulit tu je r  kot. Huhu ;p


Peace! Sebab tu aku xsuke senyom lebar2 sebab my eyes started
to dissapear when i smiling. Ngehehe^^
And sebab tu jugak la orang suke tanye ade keturunan cina ke x. Aigoo~~


And disebabkan sume ni,  my grandma suggest me to learn mandarin. She says, "Senang2 cite, awak belajar jelah bahase cina". I had a deep thought of it. And yes, here i choose to learn mandarin rather than other international language! And i really enjoy it! Lepas nie bole r  skeaping  speaking cina an.. Hahahha :P
Ni Hao?


Enjoy learning Zhong Wen!
Really nice subject^__^ Pppyong!!


Thats all for and thank for reading this another one annoying entry. XieXie ni! :D


Nota_kaku: Ade gak orang cakap muke aku macam jepun n korea. Tapi tang korea tu wat ak senyom lebar tuh.*perasan lebih je aku nih, padahal non hadoooo...XD puihhhh





2 comments:

  1. hehehe...1st time aq tgk ko kt klinik upsr 2 pn aq ingt ko chinese..*mcm aq je yg kt klinik upsr 2*..hahah...best pe ad mke ala2 chinese..len kali lau org tye ko ckp la ko bkn mix chinese tp korean..hahahaha....br syiok...:)

    ReplyDelete
  2. hahaha..ko kah kt klinik upsr tuh???hhaha..xde makne nye..haha.,,t org kte bajet lak..xnak2...t kne banned..hahaha ;D

    ReplyDelete

Salam..Hai lalink..comment la sikit ^^