Friday, December 9, 2011

No More Explorace For Me =,=

Okeh, muke da sunburn, pipi yang merah da jadi makin merah, tangan da gelap. Okeh fine..aku xbrape nak pasrah =_= nie explorace punye pasal! GRrrr... penat wess...kaki da lenguh2, naseb baek xkrem je *naseb* Ok, now ak nak cerita every detail kisah aku ber’eksplorace’ nie coz nie adalah entry  last aku bout eksplorace *tengok tajuk la kan, kate no more eksplorace for me, memang nie yang last la, tobat i macam nie k*


Bemula dengan aktiviti membuat tag name dengan kain kuning. Da ape rupe ntah kitorang nie. Nak baju merah lagi memang harremmm la ak ade baju merah. Naseb baek bawak baju koko time matrik dulu..fuhhh jimat duit..xyah beli baju baru ;p Pakai baju merah konon2 nak bawak semangat name grup kitorang la ape lagi “si naga merah @ hong long”  vouge awwww!! *vouge la sangat* xtido semalaman aku n tiara siapkan sume nie


Before- the name tag and banner..At last Tiara jugak yang striving lukis dragon nih
*Tiara sory kite kidnap pic nih from blog awak* ngeheheXD 


After *tiara kenape kite tengok nage nih da macam rupa cicak?? XD


Sempat tido sejam je then kena bersiap2, awal2 pagi kena berkumpul kat stadium uni. Bout pukol 7.30a.m bersamaan hari Rabu 7 DEC 2011. Ingatkan sikit je pesaing kitorang, rupe2 nye ramai giless, pakai baju lagi vouge daripada kitorang *tibe2 rase rendah diri* Sampai2 stadium teros pakai tag name grup, ikat kat lengan *bangge*


Next daftar grup members, kesengalan melanda. Sorang ahli grup xdatang..what the betol... so  terpaksa tunggu sampai ahli cukup baru bole daftar. Kitorang kol grup member  yang  sorang  tu dia bole pulak off fon. Then one of his fren kate dia demam. Memang la kan, awat la ko x inform kitorang mgu depan je, lagi bagus. So, terpaksa la buat drama kate grup member da cukup padahal yang sorang tu sampai sudah non hadoo nak datang nyerrr...


After sarapan the most ‘stupid’ nasik lemak ever *bukan niat xbersyukur tapi  sebab sambal giler kedekut setitik je, rase da la x semegah mane. Sabor je r. Y__T*  bermula la aktiviti eksplorace nih. Kena lukis logo uni, then dapat klu.


“KORANG JANGAN NAK LEBIH2 BERENANG PULAK”


So kitorang aim location nye adalah di depan tasik, whether kat tempat kuliah or kolej kediaman . Memang xjaoh pon, semput gak la i kena lari taw. :D Tapi sumting happen, grup da bepecah2, separuh kat kompleks  kuliah separuh kat area kolej kediaman.  At last berkumpul balik tapi penat lah kena ulang alik tempat yang same. Then da sampai next checkpoint  kena pulak nyanyi lagu uni then baru bole jawab soklan. Kena jawab a few soalan mandarin. Kena translate name negeri. Pastu baru dapat next klu



"JANGAN SEPAK BOLA LAJU2 TAKUT TERKENA KERETA STAFF"


Kitorang aim padang kat depan pejabat staff. Kena nyanyi lagu uni then jawab a few question, 1st question je da xley jawab , soalan nye ‘ape fungsi kota larangan zaman dinasti Ming’ camtu la lebih kurang soklan nye. Masing2 da cuak, mane ingat kot. Then sume ambil keputusan call la sape2 yang patut, kol abang la, adik la. Termasuk la aku, call abang aku dengan harapan dia dekat cc n bole la tolong surf kan jawapan tok aku, emm ampeh xterjawab kol ak. Then try kol adik aku pulak..2x5 je dengan abang aku, xjawab gak, kompem tengah terbungkang atas katil lagi, mentang2 coti skolah..grrr...sabor je r. Time tengah terdesak nie la korang x on9 kan...;’( At last dapat jugak jawab, coz usha2 jawapan kat ajk yang handle soalan tuh. Then dapat next klu.


“SAYE BARU BELAJAR MAIN, JANGANLAH GELAKKAN SAYE”


Kitorang aim dekat padang golf, jalan2 g sane tengok xde pon checkpoint kat situ. So kitorang decicde maybe dekat padang area stadium.  Berlari2 pergi sane. Then kena masok kat gelanggang futsal, kena beratur masuk, siap ade pakcik polis lagi jage pintu masuk. Seres rase macam tunggu turn masuk penjara, masuk ikot  grup, then going in and jawab a few question. Translate mandarin words to malay . After dapat jawab dapat next klu


“FOOD COURT”


Kitorang aim maybe kafe dekat bangunan kuliah or library. Sempat wat mesyuarat grup kejap decide whether nak g lib or bangunan kuliah. We ollz decide g bangunan kuliah. Somput di buatnyer nak kena pergi sane. Sepatutnye lari tapi kitorang jalan *sebab da xde energy n  xmampu nak bawak bekal biskut tiger n air 100 plus* Pergi sane tengok xde pape pon yang berlaku kat kafe tuh! Sume manusia2 tengah bahagie makan kat situ. Xde checkpoint pon.


Kitorang decide pergi kafe kolej kediaman. Okeh kena jalan lagi, kaki aku da nak tercabut okeh. Sampai sane tengok2 xde jugak. Memang xpenat pon. Decide lagi.. Kitorang jalan pergi library! Giler jauh..kolej kediaman ke library??Jalan kaki???okeh ade chance kaki tercicir tengah jalan. Disebab kan perasaan nak menang memang tinggi kitorang gagah kan jugak diri masing2. Jalan ..jalan..n jalan...Sampai sane, still..........xde gak checkpoint...grrr!! Rase nak nangis on the spot. Penat woohhhh.


So, kalo nak pergi stadium uni semula memang kena jalan jauh gilerr..Memang kena dera betul larh kaki aku. So, grup kitorang buat jahat. NAIK BAS!! Hahaha...memang sempoi abis, semangat nak menang tibe2 gugur, tebal kan muka naik bas! Sumpah lawak tapi terpaksa punye pasal...muahaha. Kitorang turun kat arked. Kira food court jugak la tuh! Tapi xde pape jugak, cari sampai kat kafe kolej kediaman lagi satu pon still xde jugak. Penat nye la mencari. Sampai ade grup member yang salah masuk toilet OKU okeh *penat punye hal* hahaha XD Masing2 da give up. Duduk kat gazebo then pikir ape solusi yang seterusnya.


Time tuh grup2 laen da xde da berlegar2 kat area uni. Maybe sume da berkumpul kat stadium. Grup member aku masing2 kate da malu da. Kalo jadi orang last sampai stadium lagi malu. So kitorang sampai decide nak balik bilik terus. Malas da nak sambung game. Tapi tibe2 teringat nie masuk dalam ‘carry mark’. So kena teruskan jugak. Call member2 yang da abis game, dorang cakap dekat bangunan kuliah. Tempat kitorang pergi tempat 1st tadi. But bukan kafe dia, dekat lobby dewan kuliah! Lepas dapat tahu tu memang masing2 xpuas hati giless. Kakak yang bagi klu tu cakap food court???tapi sebenar nye kat dewan kuliah..Apa kena mengena food court  dengan dewan kuliah??Aduyaii...masing2 anti gilerr dengan kakak tuh, rase cam nak bakorrr je!! X(


Sampai kat checkpoint tuh, masing2 kena gelak dengan ajk kat situ. Dorang pon da get ready nak chow daripada situ. Memang malu *tutup muke guna tapak tangan* Kena calit2 buncho kaler merah n hitam kat muka then jalan kaki balik stadium! Nak sampai sane tengok sume kerusi kat sane da full, means majoriti sume grup da ade. Seresly malu nak step up g sane. Then kitorang bersidai tepi jalan . Duduk atas tembok *muka memang loser giler time tuh* .


Masing2 da kate xnak g sane. Nak balk bilik da. Sumpah malu...Y_Y Tapi after bincang2 kitorang pasrah gak la g stadium. Tapi ikot jalan belakang! XD Sampai2  sane just anta sume tugasan then ambik makanan pastu balik! Xnak tunggu sampai penyampaian adiah! Jeles! Kalo x memang da ade harapan nak menang tapi di sebab kan klu yang agak xbrape nak betul tuh kitorang kalah! *nanges* Pastu boleh pulak terjumpa lecturer mandarin kitorang then cakap kat dia kitorang dapat no1 sir, tapi no1 dari belakang =,=


What a tired day! Da la kalah, kulit itam, kaki sakit, malam tuh pulak ade test. Memang bahagia. Tambah pulak dapat jalan keliling uni, jalan ‘kaki’ lagi okeh! Time orientasi pon xsempat nak melawat satu uni. Besor sangat! Tapi okeh gak sebab at last aku taw gak kat mane padang golf u nih XD *nak dekat abis sem baru taw *


Exploraceku da jadi walkathon..................*sambil urut2 kaki*


Nota_kaku: .....N.O.  M.O.R.E.  E.X.P.L.O.R.A.C.E.....


1 comment:

  1. perghh..mmg adventure gler arr..aq pn xpnh xplorece sebegitu gaya..hehe..sabo jela ek...skali skala excersice kaki aka exseksa kaki..*aq pn benci aktiviti2 sebegitu*...-,-'

    ReplyDelete

Salam..Hai lalink..comment la sikit ^^