Tuesday, January 31, 2012

Dalam perjalanan menuju dewasa

Assalamualaikum :D Hai korang! *ayu mode activate* Sedar  xsedar da bulan Februari da kan! Rase macam baru je semalam pergi daftar kat tadika U. Cepat tol mase  berlalu. Lagi 20 hari aku da genap umor 21! Gile arh, 21 da aku?  Aku rase aku mude lagi okeh! =.=’ Umo 21 da bole pergi mengundi. So, to my friend Nabilah, tunggu aku ek nak daftar spr nanti ;p muahaha.


Okeh, kembali semula kepada topik utama! Ye, memang aku masih dalam perjalanan lagi! Dalam perjalanan menuju dewasa. Aku dalam proses mematangkan diri sendiri! Tapi aku mintak maaf awal2 eh, dalam blog memang aku xbole nak matang. Buat ayat matang2 karang ade yang tertido bace blog aku nih!  well ade ke orang yang bace blog aku ni?  So, to create suasana yang ceria kat blog aku nih, aku kena la buat lawak2 poyoss kuase lapanblas =,= walaupon sebenarnye aku xberapa nak rela buat lawak nih ;p


Orang kate, umo 21 da bebas? Bebas macam mane tu? Bagi aku da bebas buat keputusan sendiri la. Da boleh fikir yang mana baik and buruk untuk diri kita. Aku pon harap sangat aku boleh jadi lebih matang lagi. Aku taw sekarang nie aku memang da matang, tapi aku nak lebih matang lagi J lahai perasan kuase lapanblas lagi


Harapan aku bila da menjengah usia 21 nanti ialah aku mampu buat orang melihat diri aku as orang dewasa. Aku hope sangat segala tindak tanduk aku sepadan dengan usia. Maybe sometimes ade perbuatan aku yang macam childish tapi aku xperasan. Aku jugak nak orang lihat aku sebagai orang dewasa and jangan treat aku as budak kecik lagi, nehi2.


And lagi satu, aku harap orang x judge aku dengan gaye penulisan aku nih. Aku xtaw macam mane pandangan orang bila bace blog aku ni. Aku harap sangat korang bace blog aku ni and anggap la nie as tempat aku nak fun2 je. Dont take serious. Otak aku giler2, jadi aku tulis pon giler2 jugak!. Aku pon xpaham kenapa bile tulis blog nie idea loyar  cun melecun  buruk aku ni makin becambah pulekss :P So chill ajer ok! This is me. The real me! XD


This girl masih dalam perjalanan menuju dewasa :D


Kami Budak Bio^^

Hello baby! Oyeah, baby love nak story sikit ni ha...*self-slapped* Okeh2, series2. Aku nak story kat korang pasal back to basic thing je. Teringat kenangan lalu. Zaman muda mudi di alam persekolahan dulu! Time still pegang titile 'Dak Bio' XD. Sekarang xde bio2 da aku, dok mengadap kalkulator je koje nye.


Semalam duduk sorang2 tibe teringat time form 5 dulu! Time cikgu bio we all suggest back to traditional thing to be applied in our daily life as one of the way nak elak kita pakai barangan yang xbaik untuk tubuh kita! Kate budak bio time tuh, opkos la kena jaga kesihatan! Sekarang kan banyak barangan yang bercampur dengan macam2 bahan kimia yang kita sendiri xtaw berapa banyak kuantiti nye dan slowly its harm ourself , especially barangan kosmetik.kan??kan??

Deodorant DR. Mist



So, teacher da suggest kitorang guna deodarant DR. Mist! Pernah dengar x?? Deodorant nie korang bole carik kat farmasi2, tanye je mesti ade. Insya Allah. Deodorant nie dia xde bau wangi tapi dia sangat berkesan untuk hilang kan bau badan kita. Deodorant ni diperbuat daripada manjakani. Its helped, sebab deodorant yang wangi2 tu kan banyak bahan kimia. So, she suggest us to us this kind of deodorant!


Bedak Nyonya @Opera



Yup, she suggest us to use this kind of bedak jugak! Function dia nak ganti compact powder kite la. Compact powder nie kompem xde bahan kimia. Murah pulak tu! :D Jimat duit kauu Jahh!!


Susu everyday



Selain daripada minum susu nie, kita bole use as masker, nak lembut kan kulit muka n hilang kan jerawat. Korang tepek je la kat muka macam buat masker  tuh! Tapi time f5 tu muke suci lagi. Bukan ade jerawat pon, tapi semangat punye pasal . Kate budak bio kan ;D Ingat lagi, time tuh sume pakat2 beli susu everyday sepeket sorang, aku xbeli pon,kui2. Guna yang one of my friend punye. Balik je prep terus tepek muka dengan susu nie. Muka masing2 da macam kak limah pastu turun bilik study! *kate f5, kena la rajin study kan..;p* Nasib baik xde yang pengsan. XP 


*Nak taw satu rahsia x? Kitorang buat sume nih time tuh je. 2, 3 bulan je semangat . Lepas tu non hadoo~~~




Monday, January 30, 2012

When You Already Turn 20

Okeh, aku nak story sikit la kat korang. Nie just based on pengalaman aku sendiri. Story disaat-saat hampir nak menghabiskan sisa umur 20 tahun..err okeh aku dah tua da nak turn 21st pon. Aku just berkongsi pemikiran seseorang bila sudah mencecah umur 20 tahun. Yup, maybe ade certain2 daripada kita yang kate..ala baru 20..muda lagi..tapi percaya lah..bila korang da masuk umur nie, pemikiran korang akan berubah serta merta. Pemikiran yang lebih matang..mungkin xbanyak..tapi cukup sekadar untuk had umur 20. Time nie korang akan mula fikir korang nak yang terbaik untuk hidup korang. Korang mesti nak yang the best.  Serba serbi the best. Korang mesti akan terpikir korang nak satu fasa baru dalam hidup korang. Korang akan terfikir, sampai bila nak duduk pada tahap yang same je, korang pasti mahukan perubahan. Korang akan start berfikir pada konteks yang lebih besar. Mungkin x lagi ikot perasaan 100%. Korang akan mula rasa yang keras hati kita x membawa kemana.  Korang jugak akan mula rasa sensitif bila orang kate korang kebudak-budakan. Bagi korang tu adalah perlian bukan lagi pujian sepertimana yang kita dambakan semasa zaman belasan-belasan tahun dulu. Bagi kita itu bukan lagi something yang comel. X lagi! Korang juga akan mula terfikir tentang perjalanan hidup korang pada masa depan. Korang jugak akan terfikir tentang amalan korang. Same goes to me. Aku try day by day ubah cara aku. Mungkin perubahan yang kecil tu bawak impak yang besar pada hidup korang. Time nie korang akan terfikir, nak bergaya tapi bergaya in a proper way. Fashionable tapi biarlah in a better way. Bukan untuk nampak cantik semata2 but biarlah nice kat mata orang n paling penting di mata Allah! Maybe i’m not to good to write bout this..but as long as i try..then its doesnt a big matter rite?? We as human, will going through every path that we take and its depend to us on how to create it beautifully. Everything in our hands!  Korang jugak akan mula terfikir, every tindakan korang suit x dengan umur korang. Kita mesti x mahu lagi di layan sebagai seorang budak kecil. Yup kita masih lagi memerlukan perhatian daripada parent tapi x macam mase kite kecik2 dulu. Kita Cuma mahu di tegur bukan lagi di guide kerana time umur nie kita sudah mampu guide diri sendiri. Guide ke arah yang lebih baik. Seiring dengan usia kira. Trust me^^




Sunday, January 29, 2012

She,,,

She is the girl who afraid of frustration. But she always end up with frustration. She is the girl who hate last minute work. But she always end up being a last minute person. She is the girl who had a highest level of willing. But she always end up losing the willingness. She is the girl who afraid to face the reality. But she never doing anything to throw away  this bad feeling. She is the girl who always do more than others. But she always end up get less than others. She is the girl who had a great instinct. But she always ignore that instinct. She is the girl who had a low confidence level. But she never do something to make it more higher. She is the  girl who still trying to be the best! She is the girl who wanna ‘CHANGE’!!




Thursday, January 26, 2012

On Those Makan-makan Day :]

Hai, Assalamualaikum! Ppyong! *ayu x aku? ;p Okeh, terus ke laporan lanjut, xnak mengarut. Penat tau! ;p


Sebenar nye kan..kan..kan...aku tengah lapar nih. X, aku xlapar nasik, aku lapar spagetthi! Dush2 untuk diri sendirik sebab bajet anak omputess! *puke* Ye, nak spagethi ooiii! Sape nak belanja aku nih?


Whatever larr, now aku nak share pic isnin lepas, gambar da basi ye. Tapi kalau tengok pic tuh buat aku bertambah lapar, so how? Perlu ke aku share? Perlu kot, ye..perlu! Sebab aku da penat2 buat watermark, maka haruslah ditayang ye! ;D Now, cekidaut!


Destinasi first, makan kepsi dulu. Mum belanja sempena her birthday^^


Thats ayam is mine! *weh, nak gigit pic ni ley? Laporr!


Next destination after kepsi! Teros serbu BIG APPLE!


Doughnut wif ice blended stoberi n honeydew! Sedap oi!! ;D


Sila tengok!


Sila terliur! XD


Okeh, baju biru tu aku. Muka aku xpenting nak masuk pic nih, yang penting ice blended tuh XP


Opss, Big Apple time nih just aku n gangster ropol2 aku je g, mum n dad aku xjoin da. Kenyang suda, kate da makan kepsi before tuh ;p * kitorang je x kenyang2 lagik *


Okey bye, da abis entry. Comeynye aku pakai spek nih, macam diva! Kbai


Nota_kaku : Boring entry ever! Pfttt

Wednesday, January 25, 2012

CNY Talk^^




































CNY talk! Memang abis aku kena bahan dengan budak dua orang ni! Anyway, miss korang berdua! Alololo, sweet x aku?? 


Nota_kaku: Nak angpow!

Saturday, January 21, 2012

GO NOW AND LIVE

Go now and live

Experience. Dream. Risk.Close your eyes and jump. Enjoy the freefall. Choose exhiliration over comfort. Choose magic over predictability. Choose potential over safety. Wake up to the magic of everyday life. Make friends with your intuition. Trust your gut. Discover the beauty of uncertainty. Know yourself fully before you make promises to another. Make millions of mistakes so that ypu will know how to choose what u are really need. Know when to hold on and when to let go. Love hard and often and without reservation. Seek knowledge. Open yourself to possibility. Keep your heart open, your head high and your spirit free. Embrace your darkness along with your light. Be wrong every once in a while, and dont be afraid to admit it. Awaken to a brilliance in ordinary moments. Tell the truth about yourself no matter what the cost. Own your reality without apology, See goodness in the world. Be Bold. Be Fierce. Be Grateful. B Wild, Crazy and Glorious Free. Be YOU!!
Go now and live!



Thursday, January 19, 2012

Currently at home + first time naik train :D

Hello Malaysia! *dush2 ngade la  aku..ceh-,- currently at rumah manis rumah! Ye, setelah 3 bulan bertapa di perantauan semalam sampai jugak aku kat bumi Pahang nih!


Semalam aku balik naik train! Yay, dengan bangge nye aku cakap aku balik naik train! Diulangi train ye! *naek train je pon-,- bukan flight..eiyerr* First time naik train,rase jakun sekejap..err x..lame jugak..sepanjang perjalanan.


My ticket^^


First experience naik train, a bit chaos but its fun! Tiket book yang cot, ade tempat tido. Tapi aku x tido pon. Membazir bayar tiket mahal2 tapi x tido atas katil tuh, cuak punye pasal. Takot terlepas railway station Mentakab. Ye r, sebab setiap kali kol my mum she will say like this “Angah jangan tido pulak, nanti lepas ke Kelantan!” Yeah, train tuh dari singapore and akan end up kat kelantan. Aku naik train dengan Tiara, she is heading to her hometown Kelantan. So, bole teman dia separuh perjalanan, sebab tu aku willing naik train! :D


Sebabkan mak aku da kate macam tuh, punye la hati2 duduk dalam train tuh, beli stok makanan banyak2, sebab takot tertidur. So, untuk mengisi mase lapang, we all watch korean drama city hunter. Satu katil share dua orang, duduk bersila mengadap lappy sambil dok puji2 "omg,lee minho ensem"..but sorry,,i like 2nd hero more! *aku memang suke co-star oke =.=* okeh2, tibe2 pulak nak ulas2 pasal drama tuh. Cukup2..sempat la layan 3 episode. Cukop lerr tuh wat ilang bosan.


Then dalam one hour before sampai Mentakab Tiara tido sekejap. Aku duduk kat cot aku sampai tepek muke kat tingkap. Dan sememang nye korang xkan nampak ape2 kt luar tuh. Gelap betol, nak feeling2 cam drama sambil wat2 muka sedih kat tepi tingkap train pon xmampu!


A few minute before sampai mentakab mum da kol, bagitaw yang da ade announcement kate train akan sampai dalam a few moment. Cepat2 kejut Tiara, n pakcik yang cek tiket pon da bagi sign kat aku kate da nak sampai mentakab! Oke fine pakcik, kalo saye taw pakcik akan ingatkan penumpang kalo da reach diaorang punye destination baik saye tido tadi pakcik...terase loser gilerr aku.. Pakcik tu suruh aku get ready nak turun, aku pon dengan eksaited nyer terus angkat beg. Then pakcik tu kate “eh belum lagi dik. 5 minit lagi’ oke...tebal muke time tu ..n Tiara pon sambung “eksaited betul, sabar2 “ -__- fine Tiara..


Finally sampi Mentakab dalam pukul  3am. Oke, lupe nak bagitaw, aku bertolak from Kluang dalam 9.30pm. After bout 5 hours journey, tiresome but its fun. Next time nak naek train lagi!


Picture time! Have a nice look! :D


 Before bertolak @Kluang Mall. With all my roomate !
From left: Intan, Syarah, Nina n me!
Hope we will being together again next sem! 


With our roomate angkat! Who?? See the different from the above pic :P



 Geng Gegirl!! XD


 Thanks to Molly sebab drive kitorang g stesen KTM :D


Tiga Serangkai at KTM Kluang!!
Tiara n Nina, i gonna miss both of ya!


Tiara perlu ke buat muka camtu? -_-'


 Boboi boi  Gegirl girl! XD


Barang2 yang aku angkut bawak balik kampung! Err, the blue pillow is not mine!


Okeh, barang nie la yang buat tangan aku bengkak macam nak kuar muscle T__T


In the train! 


Cot yang sangat awesome n selesa yaw!


This girl a heading to Kelantan ^^ Tiara


This girl are heading to Pahang *perlu ke -_-*


Tengah layan cite City hunter! Okeh, katil bersepah sebab buat macam kat umah sendiri! 


Our dinner! X makan seharian dapat makan ni pon jadi larr.


Kitorang beli ni kat dalam train..Okeh, aku tipu jer! Jangan percaye XD


Nyum2, butterscotch cake n apple juice! *drooling*


:D


Another one cake, Oreo Cheese cake!


Okeh, yang nie cot aku! Aku letak beg je, kalo letak badan aku memang aku lepas Kelantan la jawab nyer! ;p



Nota_kaku : Cuti sem da start! Mase untuk hupdate blof sampai lebam! ;p