Wednesday, February 1, 2012

Naif diriku ketika itu....

Hai, entry pertama untuk bulan Februari. Alololo, selamat datang wahai Februari! Yup, aku gadis Februari so eksaited lebih sikit bile bulan feb da masuk, sebab bulan feb unik oii.. Ade 28 ari je, tahun ni lagi bertuah, ade 29 hari! *kembang* Bulan len ade?? Oke, sememang nye entry kali ni xde kene mengena langsung pasal bulan feb=,=’ krooh..krooh..


Ni story mase zaman kanak2 dulu, time otak masih suci, lurus bendul and sebagainye. Time umur baru 5, 6 tahun. Aku mase kanak2 dulu comel naif  bebenor, nak wat camne kate kanak2 kan.


One day, abang aku jumpe treasure kat umah. Ceewah, treasure macam jumpe intan berlian sekilo, padahal jumpe duit syiling singgit seketol. Zaman dulu2 kan gune duit syiling emas tuh, mane ade duit2 kertas cam zaman sekarang. Abang aku cakap kat aku nanti dia pecahkan duit tuh dengan ayah aku. Boleh dapat 50c sorang.


Aku pon time tu angguk je, padahal dalam kepala da terbayang abang aku pecah kan duit tu guna tukul besi. Dan2 pulak time tu ayah aku tengah bertukang kat luar rumah. Wondering giler la time tuh, xsabar nak tengok along pecah kan duit. Mesti style kan pecah gune tukul besi *omg, naif gile akuh time tu TT__TT




Xlame lepas tu abang aku pergi luar umah, tibe2 dia masuk balik dia terus hulur kat aku syiling 50sen. Aku dengan penuh eksaited teros tanye abang aku “ La...tadi kate nak pecah kan duit singgit tu??” abang aku  jawab “La, tu along da pecah kan da la, 50sen sorang” Okeh fine, since that day baru taw yang ‘pecahkan ‘ duit tu doesnt mean pecah kan gune tukul besi or watsoever. Means pecah kan kepada kuantiti yang lebih kecil..oke fine..sampai tua aku ingat oke..


Other story is about duit 5sen. Aku mase kecik2 xpernah taw la pulak duit 5sen tu bole gune. Yang taw nye duit 10sen, 20sen, 50sen n $1. Memang aku taw yang duit 5sen tu wujud tapi xsangke la pulak bole gune kan *naif sungguh la aku dulu2, -,- blerghhh* Time tu mak aku suruh pergi kedai. Beli sumthing tok adik aku, time tu adik aku kecik baby lagi, omei2.. mak aku kate duit lebih 20sen  after beli barang2 tu buat la beli aiskrim Malaysia kat umah sebelah kedai tu *okeh, time tu aiskrim Malaysia 10sen lagi, sekarang ce gtaw sikit tang mane nak carik aiskrim Malaysia harge 10sen?


Tapi tibe2 makcik kedai tuh bagi balance kat aku syiling 10sen n 5sen dua ketol. Aku pon da cuak2 ayam time tuh, gile bagi aku balance macam nie, camne nak beli aiskrim? Aku pon dengan innocent nye, pergi beli satu je eskrem. Xpe la, bagi adik aku je, aku xde aiskrim pon xpe la *owh, how sweet sister i am mase tuh XP*


Aigoo~~ terlur lak tengok eskrem nih ~__~


Balik2 umah, mak aku tanye, kenapa beli satu je aiskrim? Mane untuk aku? Aku pon dengan bahagia cakap “Makcik kedai bagi balance 10sen n 5sen dua ketol. Angah beli je la aiskrim satu gune duit 10sen tu”. Mak aku pon terus cakap “5sen tu boleh gune la Angah. Kalo ade dua da jadi 10sen, same je nilai nye”. Okeh, baru tahu, since that time pantang xcukup duit sanggup cari balik tikar getah ade x syiling 5sen =,= fufufu


Now story bout ayam, pelbagai ayam *ikot rentak lagu Jalil Hamid*. Yeah, kisah syiling da abes, ni kisah ayam pencen. First time jumpe ayam pencen kat pasar malam. Normal la kan, ayam pencen orang bakar atas api, bagi nampak kaler kuning2 keemasan tu.  Time tu ayah aku pon beli la ayam pencen tuh, first time tengok ayah aku beli ayam pecen dengan mate kepala sendiri. Eksaited tahu!! Teruja pon ade, dalam kepaa da pikir, wah..xsabar nak balik umah! Nak makan ayam tu, mesti sedap.


Ayam pencen..ayam pencen


Balik2 umah, everyone buat dunno je kat ayam tu. Xde sape pon berminat. Biar je ayam tu kat dapor. Aku pon tanye abang aku “ Along bile nak makan ayam tu? Jomla makan” Abang aku pon jawab “Mane boleh makan lagi, kena masak dulu” Aku balas balik “Kan orang tu da masak tadi?” “Mane boleh makan lagi, tu ayam pencen, memang la macam tu. Kena masak betul2 buat gulai or watsover baru bole makan,”Abang aku explain panjang lebor kat aku. Okeh, faham. Aku mengaku la kat korang time tu aku bayang kan ayam tu ayam panggang *okeh sorok muke bawah katil* Naif nye diriku..





Nota_kaku : Aku kecik2 dulu comel. Kbai! Sekarang pon.. 

No comments:

Post a Comment

Salam..Hai lalink..comment la sikit ^^