Tuesday, July 31, 2012

Friday, July 27, 2012

Olympic 2012




Lepas je sahur pagi tadi, tengok kawan2 aku semua sibuk  dok hupdate pasal opening olympic. Aku yang nak sambung tido ni terus membatalkan hasrat murni aku tu okeh. Terus capai remote bukak tv. Tapi aku da terlepas yang grand opening punya. Time aku bukak tuh, dah acara perbarisan kontijen2 setiap negara yang join olympic ni.


So kalau da terlepas kat tv tu, ape gunanye youtube ye idok? So kite search la, hape lagi...;D



James Bond escorts The Queen to the London 2012 Olympic Games - BBC
http://www.youtube.com/watch?v=1AS-dCdYZbo

One of the gimik masa opening ceremony olympic ni. Siap ade James Bond lagi tu you... Meremang bulu roma maqq tengok video ni. Da la aku mminat James Bond nih. Ensem awwww *facepalm* Memang terbaik! :D Nak tengok klik kat link tu dengan penuh confident okiess :D


Torch Montage including David Beckham - Opening Ceremony - London 2012 Olympic Games
https://www.youtube.com/watch?v=RKlcaDwQiIY&feature=player_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=749yVSRs5lE&feature=player_embedded


Olympics Opening Ceremony: David Beckham Brings Olympic Torch By Speedboat. Ade Beckham hoiiii.... Alololo, hensem mangat nih. Tambah meremang-remang bulu roma iteww.. Kih3 ..Goosebumped!



Mr Bean At The Olympic 2012 Opening!
http://www.youtube.com/watch?v=cE4z4WUNpwo


And ade lagi satu tambahan, Mr.Bean pon ada jugak time opening nih. Alalalala, comel2, kikiki. Kelakar gile :D


Untuk kontijen Malaysia, semoga berjaya! :D

Puasa Moment: #Asrama

Assalamualaikum :D Hi semua ;)


Kalau cakap pasal memori berpuasa, kenangan  paling melekat dalam hati aku ni mestilah memori berpuasa kat asrama. Too many memory i create there and now the thing i miss the most is to breaking fast with my 5 besties. Rinduu hoiii...


#1 Rindu nak makan ramai2 dengan Syikin, Eina, Biela, Ain and Mimie 
Memang nasib kitorang berenam ni selalu bertuah. Hampir setiap tahun dapat rezeki bukak puasa depan tv kat dalam dewan makan. Meja ni khas untuk 6 orang and setiap kali undi mesti dapat port depan tv, heaven oii :D

#2 Rindu sambal hitam Mimie
And setiap kali puasa, sure Mimie akan bawak stok sambal hitam buatan mak dia. Sedap gile okeh. Setiap tahun xmiss menu ni dan bila da 4 tahun meninggalkan alam asrama, siyes bila sampai bulan puasa mesti terkenang2 sambal hitam Mimie, wuwuwuwu..

#3 Rindu nak layan drama before bukak pose ;)
As mention before, port berbuka kitorang depan tv, so bila da ambik makanan tu, kitorang akan terus mengadap tv sementara nak tunggu waktu berbuka. Drama yang paling banyak meninggalkan kenangan is drama Sutera Kasih, time tu memang kalau boleh xnak miss la even satu minit pon. Time kusyhuk2 tengok drama tu tiba2 channel bertukar kepada rancangan Mari Mengaji, ha tu kompem ustaz yang alih tu. Time tu mula la masing2 panjang leher nak tengok sape yang tukar channel tu..hihihi

#4 Rindu nak gilir2 basuh plastik tutup makanan
Bila puasa, every group akan diberi satu plastic besar untuk tutup makanan kitorang, nak guna tudung saji karang nampak sangat diva nye, so plastic la penyelesaiannye, keh3. So, kitorang ade 6 orang and every pair akan basuh plastic makanan tu bergilir2. Rindu oii, time ni la masing2 berebut nak guna singki kan...Oh, rindu nye...

#5 Rindu nak terawih same2
Lepas buka masing2 akan bergegas pergi surau, nak kejar solat maghrib jemaah, time ni masing2 rush tapi suasana ni la yang buatkan puasa kat asrama ni best!

#6 Rindu nak korang kejut aku bangun sahur tapi aku xbangun2 :P
Yeah, aku paling susah nak bangun sahur, hari first je aku semangat bangun, next2 day nye memang dalam mimpi la aku bersahur, sepanjang 5 tahun aku duk sekolah asrama, boleh kira guna jari berapa kali aku bangun sahur. -.- Ya Allah, pemalas nye la aku dulu, haitttt..

#7 Rindu nak kumpul semua bekalan makanan bila balik rumah hujung minggu
Yeah, time ni la meja kitorang akan penuh dengan makan, heaven kau jahh! :)

#8 Rindu nak beli laksa n ayam percik
Bila nak balik asrama  semula dari rumah, ibu abah akan singgah dulu kat baazar, nak beli juadah berbuka aku dengan adik aku. Menu wajib aku is Laksa and Ayam percik, ade dua ni je da bersyukur sangat aku. Xpayah ade menu lain dah, murtabak ke,  ape ke memang aku bolayan, xmau2. Ngehehe, rindu giler time nih

Thursday, July 26, 2012

dealova PAVLOVA T.T

*drooling mode activate*


haih, time2 pose ni makin banyak pulak benda nak mengidam kan, nafsu2. Korang tahu Pavlova? Aku rasa pavlova ni dah jadi fenomena kat Msia ni. Sekarang ni semua orang dok bercakap pasal pavlova. Aku ni bukan setakat bercakap siap mengidam lagi, tapi sampai sekarang x lepas2 lagi nak merasa *uwaaaaaa*


Aku pernah baca kat paper pasal pavlova ni and siap ade resepi lagi, tapi disebabkan aku mengenangkan diri ni memang surrender bab2 buat kek ni, xde la pulak usaha aku nak simpan resepi tu. Dekat paper tu ade jugak dia tulis review pasal pavlova nih.


Kalau korang nak tau, pavlova ni adalah sejenis kek, yang mana bahagian luar dia keras tapi bahagian dalam dia lembut ala2 marshmallow tu. Sedap kan? Bayang kan je aku da rase sedap gilesss...Uwaa seriously teringin sangat nak makan pavlova ni, sape2 yang pandai buat meh aku nak tempah meh T.T Or mommy, apekate kita try wat pavlova ni......................jom.....


Pavlova ni agak manis, so bahagian atas dia akan dipenuhi dengan buah-buahan segar such as stoberi n kiwi untuk balance kan rasa manis tu...wohoooooooooooooo......yummy nye...Nak!!!!



So ni la dia pavlova tu. Luar dia keras and atas dia penuh dengan buah. Aigooo.....


Nampak kan isi dia tu nampak lembut je macam marshmallow


Nak masak pavlova ni memang rumit sikit so x ramai yang boleh buat. Dia kena masak guna suhu yang agak slow untuk dapatkan isi yang lembut n luar yang rapuh tu^__^ 


Nota_kaku : Credit image to Uncle Google


Sunday, July 22, 2012

Friday, July 20, 2012

Happy Ramadhan!



Assalamualaikum! Finally Ramadhan comes again :D *big smile* Alhamdulillah..


Today, done with my first tarawikh. Semoga dapat melaksanakan terawih pada hari2 yang seterusnya jugak! Dan moga2 aku dapat jadi another person, jadi diri yang baru! Yeah! :D


Okeh, malam ni da boleh start bace niat sahur. Teringat pulak zaman kanak2 dulu, siap tampal kat kepala katil lagi niat sahur tu. Comel je aku dulu kan?  okeh sila abaikan ayat terakhir tu jika khuatir diri korang akan muntah


Dan semoga aktiviti xberfaedah juga dapat dikurangkan, ngeh3, ape lagi kalau bukan on9 24jam, heheehe





Happy Fasting and May Allah Bless All of Us



Nota_kaku : Selamat menyambut bulan Ramadhan semua! :D

Thursday, July 19, 2012

TWO WEEK OF HIATUS!

Assalamualaikum, hai semua!!! Rindu~~~~ *facepalm*


Okeh, dah dua minggu x hupdate blog. 2 weeks of hiatus! Wifi rosak, memang sunyi sepi blog aku, cube kire entry bulan julai aku ade berapo??? Tu pon sebab banyak join segmen blog orang, banyak la sikit entry nye, kalo x mmg hadoooo~~..


Bila xde wifi nih, memang time ni lah aku pandai tidur awal and  pandai duduk diam2. Tapi sekarang wifi da kembali! So, cara hidup lame juga turut kembali!! HOyeeeeee!!! XD


Nota_kaku : 2 more days before Ramadhan :D

Tuesday, July 3, 2012

Craving Or Demanding?





Craving for this two menu...but wait! am i craving? or just demanding? This two menu seems impossible regarding to my financial now..kyaaaa T^T


Nota_kaku : Drooling

Segmen: Saya nak Join Dalam Bloglist Ain!!!

Hehehe, ni la keje aku cuti sem nih. Kali ni aku join segmen bloglist Ain pulak;)




Nak tahu cara join segmen ni? Klik link kat bawah banner cantik tu okay^^



SEGMEN : BLOGLIST JULAI 2012 : BLOG SUKAGELAK

Me join another segmen^^ 




Nak tau macam mana cara nak join segmen nih? Klik link kat bawah banner cantik tu ye :D

Monday, July 2, 2012

Kakaotalk^^



Kakaotalk? Mesti ade certain2 daripada korang yang tertanya-tanya apa Kakaotalk ni kan? Tapi kalau aku cakap whatsapp or viber mesti korang tau kan^^ Yep, Kakaotalk nie function dia same je dengan whatsapp and viber. Korang boleh chat and call kawan2 korang secara percuma! Free uolss, tapi yang penting kena ade internet connection lah ;)


Untuk pengetahuan korang. Kakaotalk ni daripada Korea, so bila first time korang install Kakaotalk ni, korang akan dapat suggestion untuk add retis2 Korea. So, jangan nak terkezut pulak, dia suggest je, xyah follow pon xpe!


Tapi bagi aku, Kakaotalk ni lagi comeyh la! Siyes! Korang try la. Bila chat tu bukan setakat ade icon2 yang comel dan pelbagai variasi, tapi korang boleh buat free call and boleh tukar suara korang kepada suara monster or alien! Best kan? And lagi satu, orang yang xde contact number korang pon boleh chat dengan korang, just guna no id je, dorang da boleh add kita kat Kakaotalk ni. So, benda ni xterhad pada orang yang ade dalam contact list korang macam viber and whatsapp.


Antara emoticon yang ade. Super comel kan? ;)


Okay now, meh aku bagi tutorial sikit pasal Kakaotalk ni. Okeh, dia ade 4 bahagian, and bahagian first  adalah friend. So, kat sini dia akan list kan kawan2 korang, xkira lah samada contact list korang or kawan2 korang yang korang add just guna KakaotalkID.


Friends


Second adalah chats, ni tempat dimana dia show korang punya aktiviti chating, and kita pon boleh buat group chatting kat sini. Korang just kena create group je.


Chats


Third ialah friends. Okeh, friend in adalah tempat dimana dia suggest korang untuk add individu or group of people. Kat sini lah tempat dia suggest korang add retis Korea tuh. Korang pon boleh suggest Kakaotalk ni kat kawan2 jugak whether using fb, twitter and others.


Friends?


And last but not least, more. Dekat more nie ade My Profile where korang boleh update pasal diri korang,  Kakao Account where korang boleh create account korang sendiri. Kalau xnak create pon xpe, aku xcreate pon, malehh ;p. Next is notice, then setting where korang boleh adjust ape yang patut. Pastu Items Store where korang boleh install lagi banyak..banyak..banyak emoticon yang comel! Tapi kalau korang nak taw, emoticon sedia ada pon da terlalu banyak, comel and korang xkan terguna rasenya. Hik3. And lastly is plus friend.



Okeh, kepada sesiapa yang nak add kawan2 without using phone number tu, korang pergi kat bahagian friends, korang just tekan button menu kat phone korang and akan keluar butang find. So korang klik kat find and search la KakaotalkID kawan2 korang. Aku punya ID is AllenHenecia. Kalau nak add, add lah, tapi please introduce urself first eh *divaness overload* ;D


Okeh, klik kat 'find' tu untuk search KakaotalkID kawan2 korang taw^^


Oke, kalau nak tahu lebih detail pasal Kakaotalk, korang Klik Sini. Kat sini da ade banyak persoalan2 sekali dengan jawapan nye. Korang klik kat soalan tu, then automatically jawapan akan ke;uar. Ade banyak soalan2 common orang tanya, korang just cari je ape yang relate dengan korang pasti korang dapat jawapan nya^^


Love calls to alls android users^^ Cepat install Kakaotalk nih! Hahaha, okeh other than android user pon boleh install jugak, jangan risau! ;)


Wanna know more bout Kakaotalk? Click


Nota_kaku : Ape lagi, Jom Kakaotalk! 


Segmen : Bloglist Julai - Ogos by Mizz Wenn

Ok, nak join segmen by Mizz Wenn lagik!;) Kali ni join segmen bloglist Julai - Ogos pulak.




Ok, once again, klik link kat bawah banner cantik tu untuk tahu syarat2 join segmen ni ok :D


Segmen : Jom Tambah Followers Blog By Mizz Wenn

Tehehehe, cuti sem nih memang aku nak merperbanyakkan aktiviti join segmen2 best! :D Kali ni nak join Segmen Jom Tambah Followers By Mizz Wenn nih 





Nak tau macam mana cara nak join segmen nih? Klik link kat bawah banner yang comel sangat tu ok^^